Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Konstgjord andning för 6,3 miljoner

Om inte Stockholms stad fixar inomhusluften på Enskedefältets skola före sommaren får de betala 10 miljoner kronor i vite. Därför hyr man nu in en temporär ventilationsanläggning för 6,3 miljoner kronor, rapporterar Tidningen Årsta/Enskede.

Arbetsmiljöverkets hot om vite är två år gammalt, och den ansvarige rektorn har drivit på för förbättrad inomhusmiljö sedan 2006. Med bättre planering hade rimligen Stockholms stad kunnat lägga 6,3 miljoner kronor på något bestående.

Tipstack: Maria

Ministry of Silly Walks - på riktigt?

 

Det finns knappt fyra hundra statliga myndigheter. Nu kan det vara dags för en till, som ska tala för gång- och cykeltrafikanter. 

Man skulle kunna tro att det skulle kunna skötas av någon av de befintliga myndigheterna som Folkhälsoinstitutet eller Trafikverket, men då har man inte sett John Cleese på Ministry of Silly Walks

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/folkhalsan-kan-ge-gangare-ny-myndighet_7893608.svd

 

Sökte bidrag för sådant som redan var betalt med skattemedel

Studieförbundet Bilda har sökt bidrag för arbete som kommunanställda utfört på sin betalda arbetstid, rapporterar Dala-Demokraten.

Ludvika kommun har avslöjat åratal av felaktig rapportering som berör flera kommuner i Dalarna och verkar vara en miljonsvindel. Det är nu polisanmält.

– Gjort kan inte göras ogjort, säger Bildas regionchef i en kommentar.

Slöseriskolan - Vart kommer pengarna ifrån?

 

Var kommer skattepengarna ifrån? Risken för slöseri är stor när politiker och byråkrater glömmer bort att varje skattekrona de spenderar kommer från någon som arbetat ihop dem.

Det finns det man ser, och så finns det det man inte ser. Varje krona som politikerna spenderar försvinner ju från någon annan.

Kommunpolitikerna i Vänersborg drömde om en nybyggd bandyhall. Den skulle kosta 140 miljoner kronor, men slutnotan landade på 270 miljoner kronor. Visst har bandyhallen skapat nytta - men vad hade samma pengar kunnat användas till annars?

Kommunpolitikerna i Kiruna drömde om en kommunal halkbana som skulle locka till sig bilföretag. 30 miljoner kronor senare ska den konstgjorda sjön tömmas, eftersom inga bilföretag var intresserade. Var kom miljonerna ifrån - och vilken nytta hade de kunnat skapa på annat håll?

Kommunpolitikerna i Hällefors drömde om att kommunen skulle bli ett internationellt kompetenscentrum inom industridesign, som skulle locka 25.000 besökare om året.  Hällefors politiker lyckades övertyga EU om att ge kommunen 64 miljoner kronor i stöd, innan drömmarna sprack. Men var kom pengarna ifrån?

Staten delar varje år ut 28 miljarder kronor i företagsstöd. Hälften av bidragsprogrammen har bristfälliga utvärderingar – eller inga alls. 

Vi skattebetalare vet alltså att 28 miljarder kronor av våra pengar har gått i bidrag till olika företag – men inte vad vi fått för pengarna. Vi vet inte heller hur många jobb som skulle ha skapats om företag med hållbara affärsidéer sluppit försörja företag som är duktiga bidragsentreprenörer.

Borde inte politikerna tvingas beräkna det? 

Vilken nytta de 2,4 miljarder kronor som staten stoppat in i SAS de senaste tre åren hade kunnat skapa på annat håll? Eller alternativnyttan av de miljarder som EU subventionerar fiskeindustrin med?  

Det finns ingen sedelpress i källaren på riksdagen eller kommunhuset, utan varje skattekrona kommer ifrån någon. Du hade kunnat använda pengarna till något du tycker är viktigt. Det hade också skapat nytta. Istället försvann dina pengar till det politikern tyckte var viktigast. Kanske hade du velat spendera dina pengar på samma sak, kanske inte. Det får vi aldrig veta. Därför får vi aldrig glömma bort varifrån skattepengarna kommer.

Vad händer när systemet blivit så stort att de som gör av med pengarna inte längre ser var de kommer ifrån? När de som betalar in pengarna inte längre ser var de tar vägen?

 

Se de andra delarna i Slöseriskolan 

 

Slöseriskolan del 1: De fyra sätten att spendera pengar

Slöseriskolan del 2: Många bäckar små

Slöseriskolan del 3: Hur mycket skatt betalar du – egentligen?

 

Slöseriskolan del 3 - Skattetrycket

Hur mycket betalar du i skatt, egentligen? De flesta skatter är osynliga. Titta på Slöseriskolans film för att se vart pengarna tar vägen.

Sverige har världens näst högsta skatter, även om skattetrycket har sjunkit de senaste åren.

En person med 25.000 kronor i lön betalar 17.200 kronor i skatt per månad har Institutet för Privatekonomi på Swedbank räknat ut. Då är alla skatter inräknade, som moms och arbetsgivaravgifter.

Mycket av skattepengarna går till bra saker. Jag skulle själv inte kunna skriva de här orden om det inte var för cancervården på Huddinge sjukhus. Många människor i vård, skola och omsorg gör fantastiska insatser - tyvärr utan att det alltid syns i lönekuvertet. Polis, brandkår, vägar med mera – det finns mycket bra.

Men det finns också mycket tvivelaktigt, där pengarna skulle ha gjort bättre nytta på annat håll. 

Varghonan G82-10, mer känd som "Flyttvargen", har flyttats från sitt revir tre gånger. Varje gång har hon vandrat tillbaka. Flyttarna har hittills kostat två miljoner kronor.

Misskötta Parken Zoo i Eskilstuna har gått med 249 miljoner kr i förlust på tio år.

Biståndspengar går till lyxhotell och coacher för 80.000 kr om dagen.  

Risken för slöseri är som störst när någon annan spenderar pengar på någon annan. Särskilt eftersom det är stora belopp för den som spenderar pengarna, men små för varje enskild skattebetalare.

Tycker du att det är viktigt att granska vart skattepengarna tar vägen? Följ Slöseriombudsmannen på Facebook

Nästa vecka kommer den fjärde delen i Slöseriskolan, om var skattepengarna kommer ifrån.

PS: Hela rapporten från Institutet för Privatekonomi finns här. I rapporten finns bland annat följande tabell som förklarar vilka skatter vi betalar:


80 miljoner kr blev 300 miljoner kr

Jag har tidigare rapporterat om Faluns dyrbara satsning på skid-vm för att sätta kommunen på kartan, där man bland annat ska renovera hoppbackarna för 100 miljoner kronor. 

Med två år kvar visar det sig nu att kalkylerna farit all världens väg.  I maj 2011 beräknades den totala satsningen till 80 miljoner kronor. Nu ser det ut att bli... 300 miljoner kronor

 – Det var ett första riktvärde vi presenterade, och det var olyckligt att vi hamnade på en sådan låg nivå. Men delvis byggde den summan på felaktiga antaganden från vår sida, det är bara ett erkänna, kommenterar kommunalrådet Johnny Gahnshag. 

Vad sade samma kommunalråd i maj 2011, när kalkylen var 80 miljoner kr?

 – Hade vi lyssnat till alla önskemål som finns, hade vi nog behövt en investeringsbudget på närmare 320 miljoner. Många vill ha så mycket som möjligt.

Tja, knappt två år senare verkar många ha fått sina önskemål uppfyllda. Frågan är vad Faluborna som får betala för kalaset tycker. Och, om Falupolitikerna gjort hållfastare kalkyler i fall det var deras egna pengar de investerade.

 


Slöseriskolan del 2 - Det perfekta rånet

Många bäckar små gör en stor å. Det är en av orsakerna till slöseri med skattepengar, och ämnet för andra delen i Slöseriskolan.

Tänk om du skulle kunna lägga beslag på ett öre från varje transaktion i bankgirot. Ingen skulle märka något, men du skulle snabbt bli miljonär. Det vore det perfekta rånet.

När EU:s politiker spenderar flera miljarder kronor på att subventionera fiskeindustrin är det samma fenomen i farten. Utslaget på varje skattebetalare i EU blir det inte många kronor, men för fiskeindustrin är det en hiskelig summa pengar. Därför är de villiga att lägga mycket resurser på att åka till Bryssel och lobba för fortsatta miljardsubventioner.

När Leksands politiker spenderar 25 miljoner kronor på att rädda ortens hockeylag handlar det om knappt 200 kronor per invånare och år. Litet och oskyldigt för den enskilde skattebetalaren, men bokstavligt talat en överlevnadsfråga för hockeyklubben.

När Götenes politiker bestämde sig för att stötta entusiasterna bakom Medeltidens Värld skulle kostnaden bli en femhundralapp per invånare. Inte mycket att bråka om, för att sätta kommunen på kartan. Inte förrän kostnaden femtondubblades till 7.500 kr per invånare, och Götene hamnade på kartan av helt andra skäl.

Och är det inte samma fenomen i farten när politiker från olika partier enas om att höja partistödet till dem själva?

De svenska forskarna Jonas Vlachos och Helena Svaleryd har visat att ”kommuner som domineras av ett starkt parti betalar ut en stor andel av stödet per mandat medan kommuner med många småpartier har ett högt grundstöd per parti. Alltså utformas partistöden på ett sätt som gynnar de makthavande partiernas intressen.” 

För några år sedan gjorde moderaterna en helomvändning, och blev plötsligt för ett högre partistöd. Hade det kanske att göra med att partiet gått kraftigt bakåt i valet 2002, och därmed förlorat mycket pengar? Det är klart att det finns en sådan koppling, medgav dåvarande riksdagsledamoten Tobias Billström (M). Efter omsvängningen kunde moderaterna kassera in 800 miljoner kronor i partistöd under mandatperioden 2006–2010 – motsvarande ungefär en hundralapp per svensk.

Många bäckar små gör som sagt en stor å. Därför är det viktigt att följa vart pengarna tar vägen, när de runnit ur skattebetarnas fickor.

Premiär för Slöseriskolan

Varför finns det slöseri med skattepengar? 

Den frågan ska vi utforska i Slöseriskolan – fyra nyproducerade filmer som kommer att släppas under januari.

Första delen handlar om de fyra sätten att spendera pengar på. 

Som ekonomen Milton Friedman konstaterade finns det bara fyra sätt att göra av med pengar på:

1. Du spenderar dina egna pengar på dig själv.
2. Du spenderar dina egna pengar på någon annan.
3. Du spenderar någon annans pengar på dig själv.
4. Du spenderar någon annans pengar på någon annan. 

Vad skiljer de fyra sätten åt? När kommer du att vara som snålast? När är risken för slöseri som störst? Och blir det någon skillnad om vi byter ut ordet ”du” mot ”politikern” eller "fondförvaltaren"?

Ett forskningsexperiment för några år sedan visade att vi tar större risker med andras pengar. Deltagarna fick välja mellan att delta i två lotterier. Det ena erbjöd medelmåttiga vinster, men var å andra sidan ett säkrare alternativ sett till oddsen. Det andra lotteriet skulle sannolikt leda till en blygsam vinst, men erbjöd också en liten chans på storvinsten.

Resultatet visade att människor undvek risker och valde det säkra alternativet när de spenderade sina egna pengar. När de däremot hanterade någon annans pengar var beredda att ta större risker.

Och hur är det när kommunpolitikerna i Falun bestämmer sig för att satsa 100 miljoner kronor på att renovera hoppbackarna, eftersom politikerna tror att skid-VM är en bra affär för kommuninvånarna?

Eller när kommunikationsavdelningen på Arbetsförmedlingen betalar 125.000 kr till pr-företaget Baluba för en spökskriven debattartikel som är så dålig att den inte blir publicerad?

När politiker på olika nivåer i samhällspyramiden beslutar om generösa politikerpensioner till varandra?

För några år sedan gjorde jag dokumentären "Överdos – en film om nästa finanskris". Den handlade om anledningarna till finanskraschen 2008, hur de upprepades i krishanteringen och varför vi fortfarande kan vänta oss att det värsta ligger framför oss. Ett av problemen var att Wall Street spenderade någon annans pengar, utan att behöva ta konsekvenserna. Gick det bra tog de hand om vinsten, gick det dåligt fick skattebetalarna ta hand om förlusterna. Morötterna fanns, men inte piskan.

Vilka morötter går politiker och byråkrater igång på? De som spenderar över hälften av allt som produceras i Sverige?

När politikern investerar pengar i ett projekt får hen klippa bandet. 

När politikern satsar pengar på ett särintresse får hen klapparna i ryggen. 

När politikern höjer bidragen får hen rösterna. 

Byråkraterna då? Om de gör politikerna glada får de inte bara behålla jobbet, utan kanske till och med en löneförhöjning. Spendera! Om de lägger pengar på att övertyga politikerna om att de behöver mer pengar får de större budgetar. Spendera! Inte konstigt att byråkratin växer.

Och om byråkraterna får tråkigt kan de ju alltid ha en James Bond-festGrand Hotel med inbjudningskort i plexiglas. Spendera! Det var ju ändå det billigaste alternativet, särskilt om man momsfuskar litet.

Risken för slöseri är som störst när någon annan spenderar pengar på någon annan. Det är första lektionen i slöseriskolan.

 

God start på det nya året!

God start på det nya året! Låt oss hoppas att slöseriet med våra skattepengar blir mindre under 2013.

Mitt nyårslöfte var enkelt. Jag lovar att fortsätta att granska hur skattepengarna används. Tipsen om slöseri har strömmat in de senaste månaderna - tack för det!

Under januari blir det också premiär för Slöseriskolan - fyra nyproducerade filmer om varför slöseri förekommer när politiker och byråkrater spenderar dina pengar.

Snart är det 20.000 som följer Slöseriombudsmannens arbete på Facebook. Det är fantastiskt inspirerande med ett sådant stöd. Tack!

 

Kommunalt dopad annandagsidrott

I dag kommer närmare trettiotusen svenskar att gå på annandagsbandy. Det är en gammal tradition, som också spritt sig till hockeyn och handbollen. Tyvärr kommer flera av lagen som spelar i dag att vara ekonomiskt dopade med skattepengar.

I Vänersborg tar hemmalaget emot Villa-Lidköping i en nybyggd bandyhall. Den skulle kosta 140 miljoner kronor, men slutnotan landade på 270 miljoner kronor.

I Sandviken tar man emot Västerås SK. Hemmalagets enorma inomhusarena skulle gå runt utan hjälp från skattebetalarna. Facit blev en halvtom arena som kräver att kommunen skjuter till åtta miljoner kronor om året.

I Växjö tar Lakers emot Luleå. Här har kommunen lånat ut 256 miljoner kronor till hockeylaget. Amorteringarna har varit blygsamma, och klubben kommer att få mer i bidrag än man behöver betala tillbaka. Gästande Luleå har sin egen arenaaffär. Kommunen sålde arenan till hockeylaget för ett par år sedan, men utlovade samtidigt ett årligt driftbidrag om 28 miljoner kronor. I trettio år.

Det kanske allra tydligaste exemplet är Leksands IF, som leder Hockeyallsvenskan. När laget gästar Södertälje i morgon betalar skattebetalarna spelarnas löner. Bokstavligt talat. Anledningen är att klubben ansökt om rekonstruktion, på grund av 150 miljoner kronor i skulder och då träder den statliga lönegarantin in.

Miljonskulderna har folkets lag dragit på sig trots att klubben fått ekonomiskt stöd från Leksands kommun under många år.

Kan misskötseln bero på att klubben räknar med att kommunpolitikerna ska rädda den gång på gång eftersom hockeylaget är så viktigt för Leksands rykte? Är det en bra morot för klubben att förbättra sig?

Det finns en parallell till den stora finanskrisen världen fortfarande lider av. En av krisens orsaker var att amerikanska politiker ansåg att vissa banker var för stora för att få gå omkull - too big to fail. Varje gång bankerna hamnade i kris kunde de räkna med stöd från skattebetalarna. Är det konstigt att de gjorde dåliga affärer, när de visste att någon annan skulle ta notan om det gick illa?

Fotbollen har också drabbats av arenafebern. Årets seriesegrare Elfsborg spelar på en arena, som byggdes på mark som skänktes av kommunen, med kommunal borgen och subventionerad drift. Malmö FF spelar på en arena som byggts med ett ränte- och amorteringsfritt lån från skattebetalarna i Malmö på 145 miljoner kronor. Och så vidare.

Viljan att sätta kommunen på kartan med hjälp av ett framgångsrikt idrottslag har fått kommunpolitikerna att vara ovarsamma med skattebetalarnas pengar. Glädjekalkyler gör det lättare att övertyga medborgarna om att satsa på arenabyggen. Det är tacksamt att klippa bandet till ett nybyggt luftslott, när någon annan betalar.

Men är det kommunal kärnverksamhet att hålla elitidrottsklubbar under armarna? Samtidigt som skolor, fritids och äldreboenden drabbas av besparingar?

Och hur länge kan Hockeyförbundet och de andra specialförbunden acceptera att vissa lag blivit beroende av subventioner från skattebetalarna? Det går inte ihop med de krav man ställer på att klubbarna ska ha en sund och god ekonomi.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA har satsat på så kallat Financial Fair Play, eller ekonomiskt rent spel. I förra veckan stängdes spanska Malaga av från Europaspel, eftersom de inte haft råd att betala spelarlöner och skatter. Tanken är att en klubb som inte gör rätt för sig ekonomiskt gynnas sportsligt, på konkurrenternas bekostnad.

När domarna blåser till spel i dag är det flera lag som är beroende av kommunala krediter. Vi vet inte hur elitserierna i bandy och hockey skulle sluta om det vore annorlunda. Detsamma gäller allsvenskan i fotboll och andra idrotter.

Bandyportföljer i all ära, men det stora missbruksproblemet på annandagsidrotten är kommunal doping.

Lästips: Den Osynliga Handen om idrott och pengar