Moderaterna och partistödet
SvD rapporterar om att moderaterna i Stockholms läns landsting har köpt pr-strategier för skattebetalarnas pengar, trots att partiet redan tar emot ett omfattande partistöd.
Sänkt partistöd var länge en hjärtefråga för moderaterna, men partiet har svängt på senare år. Inför valet 2006 intervjuade jag Tobias Billström, då riksdagsledamot för moderaterna, om anledningen.
MB: Moderaterna fick ju kraftigt försämrad ekonomi efter förra valet, på grund av att det var färre väljare som röstade på moderaterna. Har det ett samband med att moderaterna har svängt och nu är för ett höjt partistöd?
TB: Ja, alltså det är klart att det finns en koppling mellan det. Det vore ju lögn att påstå någonting annat. Men sedan är ju frågan naturligtvis om det måste vara så i framtiden.
MB: Vilken är den kopplingen?
TB: Ja, kopplingen är naturligtvis att i och med att vi fick mindre pengar så fanns det naturligtvis ett starkare incitament att säga ja till en uppräkning av partistödet.
MB: Så färre väljare ville rösta på moderaterna, då kompenserar moderaterna det genom att taxera ut ett högre partistöd?
TB: Ja, alltså…
MB: Det verkar ju väldigt smart.
TB: För att sedan kunna vinna fler väljare i framtiden naturligtvis
MB: Och få ännu mer partistöd?
TB: Ja
MB: Det är ju fantastiskt Vilka affärsmän!
TB: Ja, visst, verkligen.
I samband med intervjun stod jag utanför Slakthuset i Malmö och delade ut gratis hundralappar till Alliansens partiledare och sympatisörer. Fredrik Reinfeldt var dock inte intresserad av mitt frivilliga partistöd, utan gick raka vägen förbi. Alla moderater tackade inte nej…
Efter omsvängningen kunde moderaterna inkassera 800 miljoner kronor i partistöd under mandatperioden 2006–2010, visade en sammanställning jag gjorde för Realtid.se.
Klippet kommer från dokumentären "1200 miljarder", som visades på TV3 och TV8 inför valet 2006. Filmen finns på Google Video.