Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

En OS-ansökan för att sätta Sverige på kartan?

I kväll ska planerna på en ny svensk ansökan om OS presenteras. Kostnaderna för att sätta Sverige på kartan beräknas till 15-20 miljarder, varav skattebetalarna ska garantera hälften.

Om nu kalkylerna håller. När Brasilien tilldelades VM i oktober 2007 skulle det enligt dåvarande förbundsordförande Teixeira inte kosta en skattekrona. Nu är notan snart uppe i svindlande 100 miljarder kronor och mer kommer det att bli, skriver Torbjörn Sandblad på SvenskaFans. De skenande kostnaderna har fått hundratusentals brasilianare att demonstrera. Ett av slagorden:

Jag bryr mig inte om VM, jag vill ha hälsa och utbildning .

Till och med superstjärnan Romario protesterar mot arenafebern:

Pengarna som spenderades på att bygga Mane Garrincha Stadium i Brasilia kunde användas till att bygga 150 000 hem för familjer med låg inkomst. Men nej, vi spenderar cirka 4.3 miljarder kronor på en arena. Är den vacker? Ja. Är den praktisk? Inte direkt.

Under protesterna har några brasilianare har bett Sverige att skicka svenska politiker eftersom deras egna inte håller måttet.  

Tja. Här hemma i Sverige har kostnaderna för skid-VM i Falun skenat från utlovade 80 miljoner kronor till 300 miljoner kronor. 

Och med tanke på att nästa års vinter-OS i ryska Sotji beräknas kosta  300 miljarder kronor låter den svenska kalkylen på 15–20 miljarder som en glädjekalkyl.

Sverige har sökt om såväl vinter- som sommar-OS ett antal gånger under de senaste trettio åren. Ingen gång har det varit framgångsrikt. När Stockholm senast ansökte om OS kostade kampanjen 130 miljoner kronor

Språktest av riksdagsledamöter

Varje år har riksdagsledamöterna chansen att åka på språkresor på skattebetalarnas bekostnad. Men trots att detta kostar miljontals kronor och pågått under flera år har ingen utvärdering gjorts. Vi vet helt enkelt inte vad vi fått för pengarna.

Därför har Slöseriombudsmannen genomfört ett litet språktest.

Jag begärde ut uppgifter från Riksdagsförvaltningen om vilka riksdagsledamöter som beviljats språkresa. Vår fransktalande reporter sökte sedan upp några av de riksdagsledamöter som åkt till just Frankrike och överraskade dem med en intervju om nyttan av språkresorna. Självklart gjordes intervjun på franska. Se resultatet här nedan eller genom att klicka på länken här.​

Read More

Det politiska bidragsberoendet

"Partiernas intäkter utgörs till överväldigande del av offentliga bidrag. Moderaterna, med sitt arv av kritik av offentligt slösande, betoning av privata lösningar och numera framhållande av arbetslinjen, får över 90 procent av sina intäkter från staten." Det konstaterar Oscar Hjertqvist i en ny rapport från Timbro.

Sänkt partistöd var länge en hjärtefråga för moderaterna, men partiet bytte åsikt efter att ha fått kraftigt minskat partistöd efter förlustvalet 2002. Efter omsvängningen kunde moderaterna inkassera 800 miljoner kronor i partistöd under mandatperioden 2006–2010, visade en sammanställning jag gjorde för Realtid.se.

Det finns goda argument för partistöd, men också frågetecken som ständigt måste diskuteras

"En del av problemet är att det är partiernas företrädare som har makten att besluta om stödens existens och storlek. Det är grund för misstankar och rättfärdigar, ja nödvändiggör, en ökad insyn och kontroll kring hur pengarna används" skriver till exempel Daniel Persson  i Västerviks-Tidningen.

En annan risk är att partistödet höjer tröskeln för politiska utmanare. Sådana kan man tycka vad man vill om (oavsett om man är på insidan eller utsidan av tröskeln), men jag tror inte att politiken mår bra av att vara en skyddad verkstad.

Sålde för 1 krona - köper tillbaka för 12 miljoner

Vad sägs om att bygga en ishall för skattepengar, sälja den för en 1 krona och samtidigt låna ut 18 miljoner till renoveringar? För att nu köpa tillbaka ishallen för 12 miljoner kronor och skriva av nästan hela lånen?

Dessutom måste skattebetalarna betala ytterligare 14,5 miljoner kronor för att renovera ishallen som på papperet - men bara där - är värd 37,5 miljoner kr.

Nej, det handlar inte om Leksand den här gången utan om grannkommunen Mora. Hockeyfeber smittar. Arenadrömmar likaså.

Läs vad Dalarnas Tidningar, Aftonbladet, Sveriges Radio och Mora kommun själv har att säga om affärerna.


Alla riksdagsledamöter väljs in 2014

Riksdagsstyrelsen funderar just nu på vilket förslag de ska lägga fram till riksdagen om ledamöternas nya politikerpensioner. Villkorsutredningen kom ju fram till att de nuvarande reglerna var orimliga - men att de ändå skulle gälla nuvarande riksdagsledamöter. Flera tunga remissinstanser har kritiserat detta

Som Villkorsutredningen själv konstaterar: "Ett förtroendeuppdrag får man inte för gott. Det har man till låns. En riksdagsledamot är vald av folket i allmänna val för en bestämd valperiod. Därefter ska den förda politiken utvärderas och underställas väljarna på nytt. Då kommer förtroendet att antingen förnyas eller upphöra."

Kritiken växer nu mot förslaget. Riksdagsstyrelsen har chansen att ta intryck.

Opinionen växer mot politikerpensionerna

Opinionen växer mot att de nuvarande riksdagsledamöterna ska få behålla sina gyllene pensionsvillkor - trots att deras egen utredning kommit fram till att de är orimliga.

"Vi vill ha medborgarpolitiker, inte en styrande kast. Villkorskommittén föreslår en acceptabel kompromiss, men Riksrevisionen har rätt i att den bör gälla för alla" skriver PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet.

"Argumentet är att de som nu sitter gått in i uppdraget med de förutsättningar som gäller nu. Det är en orimlig inställning. När riksdagen öppnar 2014 är alla ledamöter nya i den meningen att ingen sitter där utan att ha fått sin plats prövad. Några gräddfiler där man kommer in tack vare gamla meriter finns inte, vi röstar om alla platser i riksdagen varje gång det är val" konstaterar Mikael Hermansson i Borås Tidning.

Kostade 40 miljoner - säljs för en krona

– Det var väldigt korkat. Mankanske inte tänkte tillräckligt långt hur det skulle lösas långsiktigt.

Nils Persson var tidigare kommunalråd i Hagfors. År 2000 invigde han Värmlands Rovdjurscenter. Kommunen var i kris, och var i akut behov av att vända den negativa utvecklingen.

Hoppet stod till att locka turister till Hagfors med hjälp av ett påkostat rovdjurscenter, med det internationellt klingande namnet "The big four of Scandinavia". Idén hade kläckts på länsstyrelsen i Värmland några år tidigare.

Nu ökade optimismen och framtidstron, enligt en rapport till länsstyrelsen.

Vi tror faktiskt att Ekshärad just nu är den ”hetaste” orten i Värmland!

I skrivande stund har Rovdjurscentret kostat 40 miljoner kronor, konstaterar NWT.

– Men det var väldigt lite kommunala pengar. Det mesta kom från EU, säger Mikael Dahlqvist, kommunalråd i Hagfors till Värmlands Folkblad. (En stilla undring: var kommer de pengarna ifrån?)

Trots miljonrullningen kom inte turisterna till 

Rovdjurscentret. En förklaring sägs vara att man delade lokaler med missbruksvård. Blott fyra år efter invigningen stängdes därför Rovdjurscentret ned, och delar av utställningen flyttades istället till ett värdshus.

Men inte heller det blev någon succé, och efter att de nya ägarna av värdshuset sagt ifrån var kommunen tvungen att magasinera utställningen. Nu har man sålt den för en krona till hembygdsgården Kärnåsen.

Blir du lika nyfiken som jag?

Åk till Myra på riksväg 62, mellan Karlstad och Trysil. Myra ligger ca 2 mil norr om Munkfors och ca 5 km söder om Råda. Sväng västerut mot Lysvik och följ sedan skyltarna. 

Skicka gärna en bild.

Tunga remissinstanser kritiska mot politikerpensioner

Flera tunga remissinstanser tycker att de nya reglerna för riksdagsledamöternas pensioner ska gälla alla – också de som nu sitter i riksdagen. Nu har Riksdagsstyrelsen chansen att lyssna till kritiken, innan den lägger fram sitt förslag för beslut.

Riksrevisionen skriver i sitt remissyttrande

"att de nya reglerna skulle kunna införas för den som idag är riksdagsledamot och som lämnar riksdagen i samband med valet år 2014. En fördel med att låta de nya reglerna gälla även för riksdagsledamöter som lämnar riksdagen i samband med valet år 2014 är att en snabbare utfasning av det gamla systemet uppnås." 

Arbetsförmedlingen går ännu längre i sitt remissyttrande:

"Enligt myndighetens mening framgår det inte av betänkandet varför inte före detta riksdagsledamöter vid behov kan få denna service av den offentliga arbetsförmedlingen, vilket gäller för övriga förtroendevalda som är arbetslösa eller arbetssökande."

Arbetsförmedlingen köper inte argumentet att riksdagsledamöter skulle behöva generösare villkor än andra för att deras uppdrag är osäkert: 

"...stora grupper i samhället upplever en liknande situation i arbetslivet – med krav på snabb omställning och inte minst ekonomisk osäkerhet."

Fackförbundet Saco menar i sitt remissyttrande att samma regler bör gälla för riksdagsledamöter som för andra:

"Saco anser det lämpligt och rimligt att riksdagsledamöternas villkor när det gäller pensioner och omställningsstöd ansluter till dem som förekommer på arbetsmarknaden."

Nu när remissinstanserna sagt sitt ligger bollen hos Riksdagsstyrelsen. Den består av talmannen och tio riksdagsledamöter: fyra moderater, fyra socialdemokrater, en folkpartist och en miljöpartist.

De två stora partierna moderaterna och socialdemokraterna har drivit linjen att de nya reglerna inte ska gälla nuvarande riksdagsledamöter. Men det finns intern kritik. Moderaterna Hanif Bali och Carl-Oskar Bohlin har till och med lämnat in ett eget remissyttrande:

"...det är orimligt att de nya reglerna endast gäller för ledamöter som röstas in från och med valet 2014."

De fortsätter:

"Ledamotsuppdraget är inget livslångt uppdrag eller en tillsvidareanställning och därför bör inte heller villkoren vara det. En ledamot som känner sig missnöjd med de nya inkomstgarantierna kan helt enkelt välja att inte kandidera om man anser att de nya villkoren inte är tillräckligt generösa."

Socialdemokraten Sven Britton, som tidigare var riksdagsledamot, menar till och med att riksdagsledamöterna är jäviga när de beslutar om sina egna villkor. Till Riksdag & Departement säger han att:

"De som har beslutat om det här är jäviga eftersom de redan har dessa förmåner. I sitt beslut förmenar de kommande riksdagsledamöter samma förmåner som de har själva. Dagens ledamöter vill försäkra sig om att få behålla dagens regler."

I mitt öppna brev till riksdagsledamöterna undrade jag själv varför de inte anser sig jäviga. Så här står det i riksdagsordningen

"Ingen får vid ett sammanträde delta i behandlingen av ett ärende som personligen rör honom eller henne eller någon närstående."

Många i kammaren skulle förlora miljontals kronor ifall de nya, förbättrade reglerna också skulle gälla dem. Vad är jäv om inte det? 

Junselevargen tillbaka i sitt revir

Två veckors målmedveten marsch mot renbetesland har tagit Junselevargen tillbaka till sitt revir, efter att hon släpptes i Stockholm.

Vargtiken är hemma i sitt revir igen, men Naturvårdsverket ångrar inte flytten av vargtiken som var den fjärde i ordningen.

– Beslutet fattades utifrån rådande omständighet och syftet var att flytta problemet, säger Rouna Burman på Naturvårdsverket till Västerbottens-Kuriren

Donera 20 kr till granskning av slöseri

Slöseriombudsmannen är nu en av Sveriges största politiska Facebook-sidor, tack vare det starka engagemanget mot slöseri. Det viktigaste du kan göra är att fortsätta att dela, kommentera, gilla och tipsa! 

Om du vill kan du också stötta granskningen med 20 kr på länken nedan. 

Ditt stöd spelar roll. Varje krona är viktig för granskningen av slöseriet. Dessutom fungerar ditt bidrag som moraliskt bränsle under hela filmprojektet – från grävandet till filmandet och klippningen. Varje krona är skänkt av fri vilja, och det är betydelsefullt för mig.

Tillsammans kommer vi att slå svenskt rekord i crowd funding av en film: 350.000 kronor!  Det bevisar hur starkt engagemanget är för att våra skattepengar ska användas på rätt sätt till rätt saker – något som flera medier redan uppmärksammat.

Tack för ditt engagemang – oavsett hur det yttrar sig! Tillsammans kan vi se till att ingen politiker spenderar dina pengar utan att tänka sig för två gånger.

Bästa hälsningar

Martin Borgs

Slöseriombudsman

PS: Ju mer pengar jag får in, desto fler ställen kan jag besöka i filmen. Förhoppningsvis kan jag till och med granska EU.

EU betalar besökare kontanter för att förbättra sin image

EU-parlamentarikerna har ett problem. Folket gillar inte demlika mycket som de skulle vilja. Men  EU-parlamentarikerna har tänkt ut en lösning

Varje år kan de bjuda in 110 opinionsbildare från sina hemländer på en liten studieresa. Under 2011 besökte 74.809 personer EU-parlamentet inom ramen för besöksprogrammet. Den totala kostnaden var 193 miljoner kronor, rapporterar European Voice.

Enligt Europaparlementet är besöksprogrammet "synnerligen viktigt för relationerna mellan ledamöterna och medborgare från deras valkretsar".

"Europaparlamentet anser att parlamentets besökstjänst är av allra största vikt för ledamöterna. Besöksgrupper är det enda effektiva sättet för ledamöterna att ta med sig opinionsbildare från sina valkretsar till parlamentets arbetsplatser."

Och som Europaparlamentet konstaterat kommer besöksprogrammet

"avsevärt att förbättra medborgarnas intryck av Europaparlamentet."

Och det är ju viktigt. För ledamöterna i alla fall. 

Alltså: Folket gillar inte Europaparlamentet så mycket som parlamentarikerna skulle vilja. Därför bjuder europaparlamentarikerna ned så kallade opinionsbildare, som sedan ska åka hem och förbättra folkets bild av EU. Alltsammans på just folkets bekostnad.

Det kanske bästa av allt är att majoriteten av besökarna får betalt i kontanter, trots att parlamentets revisorer riktat kritik mot detta.

Smart va! Jag älskar när det är någon som tänkt till.

PS: Jag har själv åkt på sådana här subventionerade studieresor, i mitt tidigare partipolitiska liv. Min ambition är att gottgöra sådana synder genom att arbeta mot slöseri.

Junselevargen från Konstfack?

Den så kallade Junselevargen har nu vandrat tillbaka för fjärde gången. När man börjar titta på hennes historia undrar man om hon inte är ett examensprojekt från Konstfack.

– Vargtiken har fortsatt norrut och var i Kramfors under söndagen, den går väldigt snabbt och har varit bestämd i sin vandring norrut, säger rovdjurskonsultenten Gunnar Ledström till Sundsvalls Tidning.

Det är alltså fjärde gången som Naturvårdsverket har försökt flytta Junselevargen. Egentligen skulle det maximalt bli tre flyttar – eftersom fler vore djurplågeri, enligt de djurförsöktsetiska reglerna. Istället skulle Junselevargen skjutas så sent som i januari. 

Men vargen höll sig undan tills jaktbeslutet överklagades och jakten blåstes av

För tio dagar sedan släpptes hon ut i Stockholms län, och har sedan dess målmedvetet vandrat tillbaka mot renbetesland.

Att det är svårt att flytta vargar är ingen nyhet. Det konstaterade Naturskyddsföreningen - som är positiva till varg - redan 1979. Det visar dokument som Vargfakta tagit fram. 

”Erfarenheter från vargflyttning visar att det är nästan omöjligt att förbereda en flyttning så att vargarna stannar där de släpps. De tenderar att dra sig hemåt mycket snart, så kallad ”homing”.

En av mötesdeltagarna var Anders Bjärvall, som senare varit chef på Naturvårdsverket. Han är fortfarande skeptisk till vargflytt, när tidningen Jakt & Jägare intervjuar honom.

– Min slutsats är att man inte ska hålla på och flytta vargar. De tenderar att gå hem och de ställer till problem där de hamnar. Dessutom möter de faror som de inte har lärt sig att hantera.

Före den senaste flytten av Junselevargen konstaterade vargforskaren Olof Liberg att:

"Sannolikheten att hon skulle stanna söder om renskötselområdet efter en fjärde flytt är minimal."

Enligt Svenska Dagbladet pekar allt på att kostnaderna landar på närmare fem miljoner kronor innan våren kommer. Frågan är om inte Junselevargen dyker upp på Konstfacks vårutställning den 16 maj?

Succé för insamling mot slöseri

Jag har en mycket glädjande nyhet för alla motståndare till slöseri. 

Tack vare ert starka engagemang kommer filmen "1600 miljarder" att bli verklighet. Det är en vass dokumentär som ska sätta slöseri med skattepengar på dagordningen nästaår och göra att ingen politiker kan spendera dina pengar utan att tänka sig för.

Tillsammans har vi samlat in mer än 250.000 kr till granskning av slöseri. Vi nådde målet - efter bara två veckor! Jag kan lova dig att det kliar i fingrarna att äntligen börja arbeta med filmen. Särskilt eftersom varje krona är skänkt av fri vilja.

Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att slå svenskt rekord i crowd funding av en film: 350.000 kronor. Det visar vilket engagemang det finns för att våra skattepengar ska användas på rätt sätt till rätt saker - något som flera medier också uppmärksammat.

Än en gång, varmt tack för ert stöd!

Martin Borgs

PS: Det är fyra veckor kvar av insamlingen. Följ gärna hur det går här:http://www.fundedbyme.com/projects/1659/granska-sloseri-med-skattepengar/stats/

Sveriges Television uppmärksammar Slöserimuseet

Sveriges Television var på besök på Slöserimuseet, och gjorde ett litet reportage. Kul! Se klippet genom att klicka här eller på bilden nedan.

 Martin Borgs från Garpenberg har utsetts till Slöseriombudsman av Skattebetalarnas förening.

-Min uppgift är att uppmärksamma och granska slöseri med skattemedel och det kan man ju göra på många sätt. Ett sätt som jag tycker är viktigt är humor.

Martin Borgs bor och jobbar i Garpenberg. Han gör dokumentärfilmer med fokus på hur våra skattepengar används och på övervåningen i sitt hus har han även ett litet muséum.

-Här har jag samlat olika exempel på vad man kan tycka är olika exempel på slöseri med skattepengar. Det är alltifrån en debattartikel som aldrig blev publicerad trots att den kostade 100.000 kronor - till, tyvärr, en Leksandströja. Den har jag själv haft på mig på ståplats en gång i tiden, men nu tycker jag att den hör hemma här på muséet.

På sin Facebooksida har Martin Borgs 23.000 följare och han har fått ihop mer än 200.000 kronor i en insamling till sin verksamhet. Han gör även filmer som läggs ut på Youtube, där han exempelvis uppmärksammar Gävle som eldar upp världens största halmbock varje år, Härnösand som har satsat på världens största flöte och så Falun som ska satsa stora pengar på hoppbackarna.

-Oavsett om man tycker att skatterna ska vara höga eller låga så är det väldigt viktigt att de går till rätt saker.