Språktest av riksdagsledamöter
Varje år har riksdagsledamöterna chansen att åka på språkresor på skattebetalarnas bekostnad. Men trots att detta kostar miljontals kronor och pågått under flera år har ingen utvärdering gjorts. Vi vet helt enkelt inte vad vi fått för pengarna.
Därför har Slöseriombudsmannen genomfört ett litet språktest.
Jag begärde ut uppgifter från Riksdagsförvaltningen om vilka riksdagsledamöter som beviljats språkresa. Vår fransktalande reporter sökte sedan upp några av de riksdagsledamöter som åkt till just Frankrike och överraskade dem med en intervju om nyttan av språkresorna. Självklart gjordes intervjun på franska.
Se resultatet här nedan eller genom att klicka på länken här.
Språktestet är gjort med glimten i ögat, men bakgrunden är allvarlig. Är det rimligt att kompetensutbilda riksdagsledamöter? Är just språk prioriterat i så fall? Sker det på ett effektivt sätt
Och om riksdagsledamöterna ska lära sig språk på skattebetalarnas bekostnad måste väl metoden utvärderas?
Jag har kontaktade Riksdagsförvaltningen för att få begära ut kostnaderna för språkresorna, och för att ta del av de utvärderingar som gjorts av nyttan. Här är svaret:
Totalt har språkresorna kostat över 12 miljoner kronor de senaste tio åren. Mitt språktest är som sagt gjort med glimten i ögat, men i brist på annan utvärdering är det vad vi skattebetalare får nöja oss med.
Ledamöterna kan välja mellan intensivutbildning i Stockholm (engelska och franska), i London och Canterbury (engelska) och på Korsika (franska). Utbildningen sker i augusti, förutom valår.
2011 var kostnaden för språkutbildningen utomlands 1.352.743 kr medan intensivkurserna i Stockholm tillsammans kostade 45.886 kr. Dessutom får som sagt partierna ett extra bidrag till partierna 318 000 kr.
När jag frågade riksdagsledamöterna om deras språkresor svarade flera av dem att det är självklart att arbetsgivaren ska stå för fortbildning. Men det är inget jobb att vara riksdagsledamot. Det är ett förtroendeuppdrag. En gång vart fjärde år utser vi medborgare de vi vill ska företräda oss. Vill folk välja personer som inte kan företräda Sverige utomlands är de i sin fulla rätt. Men varför ska vi andra betala för att lära upp dem? I så fall kan vi väl få skicka dem till Småland i stället så att de får lära sig om spara och slösa?
I år har 42 riksdagsledamöter anmält sig till språkutbildning. Se hela listan här. De flesta av dem vill studera engelska, medan sex vill bättra på sin franska.
Behövs det ett nytt språktest framåt hösten?
Hela listan över anmälda deltagare 2007–2012 finns här. Observera att det är just anmälda ledamöter. Det förkommer att ledamöter får förhinder och inte deltar.