Slöseriombudsmannen välkommen på fest?
Skickade ett litet brev, efter att ha läst Aftonbladet.
Entreprenör, filmare och författare
Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.
Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.
Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.
Skickade ett litet brev, efter att ha läst Aftonbladet.
Nu har alltså vargen G82-10 flyttats en fjärde gång. Kostnaden är uppe i 4,5 miljoner kronor.
– Hon har vandrat ungefär tre mil spikrakt norrut varje natt sedan hon släpptes. Men natten till tisdagen gick hon sju kilometer söderut igen, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket till Allehanda.
Vill du sätta din trädgård på kartan? Dags att bräcka grannens trädgårdstomtar en gång för alla? Då kanske denna staty av Karl XII kan vara något för dig. Idag är sista dagen att lämna in anbud till Dals-Eds kommun.
Statyn kommer med en historia. Den börjar 2006, då en arbetsgrupp fick i uppdrag att marknadsföra Dals-Ed. Drygt ett år senare levererar gruppen ett
"förslag till infartsskyltning vid Jordbron i form av en s k eyecatcher inför kommande turistsommar."
Eyecatchern var den fem meter höga statyn av Karl XII. En norrman hade råkat få den i sin ägo när han köpte en fastighet i Strömstad, men ville själv absolut inte ha den svenske krigarkungen i sin ägo.
Eftersom Dals-Ed var utgångspunkten för den svenske krigarkungens sista fälttåg mot Norge, tänkte man att statyn skulle passa som eyecatcher vid infarten till Ed.
Men statyn väckte omedelbart motstånd. Kommunstyrelsen gav därför snabbt order om försäljning. Sedan dess har statyn i en industrilokal och samlat damm.
Nu säljs den alltså på anbud. Jag ska erkänna att jag varit mycket sugen på statyn som eyecatcher till Slöserimuseet i Garpenberg.
Igår röstade Europaparlamentet för nya subventioner av tobaksindustrin, med röstsiffrorna 348 mot 270, rapporterar Christofer Fjellner.
För två veckor sedan debatterade samma parlament åtgärder för att stoppa rökning, inklusive massiva informationskampanjer som den här. Den kostar 260 miljoner kronor.
Det kan jämföras med de 2,5 miljarder kronor som tobaksindustrin fick i subventioner 2010.
Läs också Christofer Fjellner i Expressen
Johan Norberg skriver idag i Metro om Slöseriombudsmannen:
"Efter en svår cancerdiagnos räddades Martin av den svenska sjukvården, så han vet att rätt använda skattepengar kan betyda allt. Det är därför han rasar mot det som används fel – på byråkrati, politikerpensioner, skeva socialförsäkringar, bankstöd, övervuxen infrastruktur, subventioner till rovfiske, osv.
”För mig är slöseri en moralisk fråga”, säger han till mig, ”hur hanterar man andras pengar?”"
Läs hela artikeln här.
Resumé skriver om den framgångsrika insamlingskampanjen för 1600 miljarder.
Lagom till valet 2006 gick Martin Borgs dokumentär "1200 miljarder" i TV3 och TV8. Nu är han i startgroparna för en uppföljare. "1600 miljarder" har planerad lansering under 2014 och Martin Borgs har samlat in 130 000 kronor på mindre än en vecka.
Martin Borgs arbetar som Slöseriombudsman för Skattebetalarnas förenings räkning. 2014 är ett år med både val till Europaparlamentet och riksdagen. Då vill Martin Borgs sätta slöseriet med skattepengar på dagordningen med dokumentären "1600 miljarder". En uppföljare till "1200 miljarder" som hade premiär under valåret 2006.
Han drog igång en insamling via Fundedbyme.com i tisdags. Crowd funding-kampanjen har redan dragit in 130 000 kronor. Som en jämförelse samlade Fredrik Gertten in 107 000 kronor under hela sin kampanjperiod på amerikanska Kickstarter för finansiering av filmen "BIG BOYS GONE BANANAS!*".
Målet för Martin Borgs är att ha samlat in 250 000 kronor till deklarationsdatumet, den 2 maj.
– Sen är tanken att jag ska koppla in produktionsbolag och andra finansiärer med ett underlag som visar att det finns ett stort intresse, säger Martin Borgs till Resumé.
Vad vill du förmedla i din uppföljare?
– Att slöseriet fortsätter och då måste jag ut på jakt igen. Slöseriet med skattepengar är ingen höger/vänster-fråga. Makten behöver alltid granskas, säger Martin Borgs.
Bland annat har Martin Borgs tagit del av underlag för Almedalsveckan.
Som slöseriombudsman. Vad säger du om Almedalsveckan?
– Det är alltid en risk för slöseri när någon annans pengar betalrar notan. Du blir bjuden på rosevin och mat och känner dig uppmärksammad. Men det är skattebetalarna som står för kalaset. Jag vill titta på vilka målsättningar myndigheterna har med Almedalsveckan förutom att mingla och dricka rosevin.
Martin Borgs använder Facebook som marknadsföringskanal för sin insamlingskampanj med 22 000 fans har det gått snabbt att sprida budskapet. I dag är det inte mycket som talar emot att det kommer att bli premiär för "1600 miljarder".
– Bio är målet. Men Svenska Filminstitutet kanske inte är så sugna på att finansiera en film som granskar slöseriet med skattepengar. Då får man hitta andra vägar. Jag är överväldigad över hur snabbt det har gått hittills. Det visar att folk tycker att frågan är viktig.
På fredag löper remisstiden ut för Villkorsutredningen, som lagt ett förslag om att förändra riksdagsledamöternas politikerpensioner. Men de nya reglerna ska inte gälla de nuvarande ledamöterna. Därför har jag skrivit nedanstående öppna brev, som publicerats på Newsmill.
Jag har läst att du och dina kollegor vill förändra era politikerpensioner. De nuvarande villkoren stämmer inte överens med arbetslinjen, utan gör det möjligt för före detta riksdagsledamöter att leva år ut och år in på skattebetalarnas bekostnad utan att söka jobb.
Dock ska de stramare reglerna inte gälla er som redan sitter i riksdagen, utan enbart de som väljs in för första gången 2014 och framåt. Som det står i direktiven till Villkorsutredningen: "Skälen för detta är att villkoren för ledamotsuppdraget bör vara kända vid den tidpunkt då ställning tas till en eventuell kandidatur för ett uppdrag som riksdagsledamot."
Ursäkta en fråga från utsidan av riksdagshuset, men väljs inte du och de andra riksdagsledamöterna in på nytt vid varje riksdagsval?
Svaret finns faktiskt i själva Villkorsutredningen: "Ett förtroendeuppdrag får man inte för gott. Det har man till låns. En riksdagsledamot är vald av folket i allmänna val för en bestämd valperiod. Därefter ska den förda politiken utvärderas och underställas väljarna på nytt. Då kommer förtroendet att antingen förnyas eller upphöra."
Och så verkar det ju också vara när jag tittar på din hemsida hos riksdagen. Där redovisas dina tidigare mandatperioder som olika uppdrag – som ett nytt förtroendeuppdrag mellan varje val.
Sitter inte du just nu och funderar på om du ska kandidera till riksdagen för ännu en mandatperiod? Eller är riksdagsplatsen din för evigt?
Villkorsutredningen är nu ute på remiss till den 15 mars. Därefter kan Riksdagsstyrelsen lägga fram ett förslag till riksdagen. Varför är inte du och de andra riksdagsledamöterna jäviga när ni röstar om detta?
Så här står det i riksdagsordningen: "Ingen får vid ett sammanträde delta i behandlingen av ett ärende som personligen rör honom eller henne eller någon närstående."
Många i kammaren skulle förlora miljontals kronor ifall de nya, förbättrade reglerna också skulle gälla dem. Vad är jäv om inte det?
De nuvarande reglerna lockar till missbruk av skattepengar. Det konstaterade Översynskommittén redan för tio år sedan. Villkorsutredningen håller med: "Det nuvarande regelsystemet ger varken konkreta incitament för den enskilde att söka försörjning genom arbete eller möjlighet för något riksdagens organ att ytterst genom indragning av förmånen ingripa mot den som inte gjort tillräckliga ansträngningar för att försörja sig genom eget arbete."
Fast det gäller så klart inte dig. Varför skulle du lockas att missbruka inkomstgarantin, som dina före detta kollegor gjort?
Nej, jag tror dig om gott. Du har knappast en tanke på att leva på skattebetalarna den dag du lämnar riksdagen. Som försvarare av arbetslinjen kommer du självklart att försörja dig av eget arbete.
Därför borde det vara en enkel sak att frivilligt avstå ifrån den nuvarande inkomstgarantin, och istället följa det nya och förbättrade regelverket. Eller?
Leksands IF har misskött ekonomin i åratal. Kan det ha ett samband mellan att hockeyklubben varit så viktig för kommunen? Så att man vet att någon annan tar hand om förlusterna när det blir kris?
I så fall påminner det om finanskrisen på Wall Street, när vissa banker var "too big to fail". De fick inte gå omkull, för då kunde de dra med sig hela ekonomin. Därför visste bankerna att de kunde behålla vinsterna om det gick bra, och skicka notan vidare till skattebetalarna om det gick dåligt.
Läs Leksands kommun egen redovisning över relationerna med hockeylaget, och se om det finns några likheter.
Nyfiken på Slöserimuseet och mitt arbete som slöseriombudsman?
Här finns ett stort reportage från Dalarnas Tidningar.
Malmö stad köper godis för 300.000 kr för att sätta igång diskussioner om kommunens värdegrund, rapporterar Sydsvenskan.
Perfekt till Slöserimuseet!
Tack för alla tips!
För sju år sedan resta jag runt i Sverige i en gammal sheriffbil. Resultatet blev "1200 miljarder" - en jakt på slöseri med skattepengar, med humor som vapen.
Tittarna fick följa med till socialdemokraternas partikongress och Nobelfesten, slipstensmuseer och kommunala bowlinghallar. Jag delade ut gratis hundralappar inför förvånade partiledare, letade sysslolösa generaldirektörer och samlade in pengar till Svensk Slöjd.
"Han är en svensk Michael Moore" menade Johan Hakelius i Aftonbladet.
"En resa i Michael Moore-anda, om lättsinnet med skattemedel i bidragslandet Sverige" skrev Expressen.
"Med humorns hjälp väcks frågan om vad som är rimligt att betala via skattsedeln" skrev Dagens Industri.
"1200 miljarder" visades på biografer och i samlingslokaler runt landet under valrörelsen 2006 samt på TV3 och TV8.
Nu finns den också på YouTube. Om du gillar filmen får du gärna göra det på Facebook också.
Är du redo för en tragikomisk historia från Jönköping?
I december köpte Jönköpings kommun en fastighet för 3,1 miljoner kronor. Anledningen var att det fanns en strippklubb i huset. Men nu har strippklubben öppnat igen, i nya lokaler.
När kommunen köpte strippklubben för två månader sedan var kommunalråden glada.
– Vi har köpt fastigheten, verksamheten kommer att försvinna, sade kommunalrådet Mats Green (M) och fortsatte:
– Det är klart nu och avtalet är underskrivet. Det får oss att tänka på låten 34:an, nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort.
– Vi vet inte vad vi ska göra med huset. Det viktiga för oss är att vi får förvärva fastigheten och att vi kan se till att verksamheten som bedrivs där försvinner härifrån, fortsatte kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C).
Och visst försvann strippklubben - fast bara för att återuppstå mitt emot en låg- och mellanstadieskola.
Något annat som försvann är de 3,1 miljoner kr som kommunpolitikerna spenderade.
Politikerna blev tagna på sängen av den flyttade strippklubben, och fick snabbt kalla till krismöte. Det är ännu oklart vad de ska göra nu.
Låt mig understryka att det här inte handlar om att vara för eller mot strippklubbar, utan om att uppmärksamma tveksamma affärer där någon annan står för notan.
Andra bloggar:
http://hagwall.wordpress.com/2013/02/21/det-sjalvspelande-strippklubbspianot-i-smaland/
http://lakonism.blogspot.se/2013/02/det-stora-problemet-ar-att-lagen.html
Den engelska versionen av vår dokumentär "Överdos - en film om nästa finanskris" har nu över 1.000.000 visningar på YouTube.
I Slöseriskolan har vi konstaterat att det är lätt att ta risker med andras pengar. Finanskrisen är ett ypperligt exempel.
Bankerna tog stora risker, eftersom de visste att staten skulle rädda dem om något gick fel. Politikerna stöttade bankerna med någon annans pengar, och stimulerade ekonomin med lånade pengar. En större statsskuld innebär att våra barn och barnbarn får betala - men eftersom de saknar rösträtt idag behöver inte politikerna bry sig.
Känns mekanismerna igen?
När staten leker företagare i Nuon och SAS tar de risker med någon annans pengar.
När Örnsköldsviks kommun leker företagare i Övik Energi får framtida generationer stå för notan.
När Leksands IF drar på sig stora skulder litar de på att kommunen kommer att ta hand om dem i fall det går dåligt.
Det är samma mekanismer som orsakar slöseri oavsett om det är stora eller små belopp, eller om det är Lehman Brothers eller greklandskommunen Örnsköldsvik.
PS: Vill du titta på den svenska versionen av Överdos finns den här.
Läs Svenska Dagbladets intervju med läkaren och forskaren Anders Lundberg här.
Matlandet Sverige har hittills kostat 1,142 miljarder kronor. Det skulle leda till 20.000 jobb och öka tillväxten på landsbygden. En utvärdering som Jordbruksdepartementet beställt visar att det knappast kommer att ske.
”Oklar utveckling/ännu ej uppnådda mål” heter det gång på gång när analysföretaget Kontigo sammanfattar målen och måluppfyllelsen i projektet. Inga jobb, ingen tillväxt, ingen matturism.
Dessutom konstaterar analysföretaget att det är svårt att knyta resultaten till insatserna. Vi vet helt enkelt inte om de positiva effekterna beror på miljardrullningen, eller om de skulle ha skapats i alla fall.
Någon analys av vilken nytta som pengarna hade kunnat skapa på annat håll finns naturligtvis inte med.
På regeringens hemsida presenteras dock utvärderingen som en framgång. Man lyfter fram att ”Matlandetvisionen är väl förankrad i Livsmedelssverige.”
Det viktigaste tycks vara att ”Matlandet bidragit till att möten och samarbeten uppstått som annars inte skulle ha kommit till stånd. ” För 1,142 miljarder kronor? Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, visste inte hur rätt han hade när han kallade satsningen för ”Pratlandet Sverige”.
1.400 ord använder regeringen för att sammanfatta utvärderingen. Ett ord saknas helt. Jobb.
Är inte det märkligt för en regering som ständigt talar om jobb, jobb och jobb?
Är inte det märkligt när ett av målen med miljardprojektet var just att skapa 20.000 jobb?
Fast det märkligaste är ändå något helt annat. Utvärderingen visar att matturismen inte har ökat. Så mycket som Eskil Erlandsson och de andra i Matlandet-projektet har varit ute och ätit? Borde inte det ha synts i statistiken?
"Sveriges skattebetalare förtjänar fler djuplodande granskningar av hur deras skattepengar används.
Därför har Skattebetalarna tillsammans med vår slöseriombudsman genomfört en bredare granskning av Tillväxtverkets verksamhet – de stora transfereringar som verket gör till privat affärsverksamhet.
Totalt rör det sig om drygt 3 miljarder kronor plus administrationskostnader, eller cirka 3 000 fester på Grand Hôtel om man så vill.
Vad är det då vi får för dessa pengar?"
Det undrar Arvid Malm, chefekonom på Skattebetalarnas förening, på SvD Debatt.
Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat, konstaterade Albert Einstein.
Jag har tidigare skrivit om varghonan G82-10, som flyttats tre gånger och varje gång vandrat tillbaka. Enbart flyttarna har hittills kostat två miljoner kronor.
Enligt reglerna skulle det vara oetiskt att flytta vargen en fjärde gång. Istället beviljades skyddsjakt, eftersom den rivit ett tiotal renar tillsammans med sin partner. Varghannen sköts också, men jakten på varghonan misslyckades och blåstes av.
Sedan dess har vargen rivit ytterligare 26 renar på 35 dagar. Ingen varg hinner sätta i sig så mycket renkött, och någon lasagne lär det väl heller inte bli.
Eftersom staten ersätter samerna för kostnaderna har G82-10 nu kostat skattebetalarna närmare fyra miljoner kronor, rapporterar Svenska Dagbladet. Notan beräknas stiga till fem miljoner kronor innan våren kommer.
Om inte vargen ändå skjuts, för nu har Naturvårdsverket ännu en ansökan om skyddsjakt att ta ställning till.
Att det är svårt att flytta vargar är ingen nyhet. Det konstaterade Naturskyddsföreningen - som är positiva till varg - redan 1979. Det visar dokument som Vargfakta tagit fram.
”Erfarenheter från vargflyttning visar att det är nästan omöjligt att förbereda en flyttning så att vargarna stannar där de släpps. De tenderar att dra sig hemåt mycket snart, så kallad ”homing”.
En av mötesdeltagarna var Anders Bjärvall, som senare varit chef på Naturvårdsverket. Han är fortfarande skeptisk till vargflytt, när tidningen Jakt & Jägare intervjuar honom.
– Min slutsats är att man inte ska hålla på och flytta vargar. De tenderar att gå hem och de ställer till problem där de hamnar. Dessutom möter de faror som de inte har lärt sig att hantera.
Kunskapen borde alltså finnas på Naturvårdsverket.
Men i skrivande stund är två vargar på väg i bil ned genom Sverige, på skattebetalarnas bekostnad. Resan på 130 mil kan ta vargarna till mitten av Jönköpings Län eller Västra Götalands Län, visar en karta från Vargfakta (se nedan).
Som sagt, galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.
I vår levereras två vätgasdrivna personbilar till Region Skåne. Styckpriset är 1,9 miljoner kronor.
Problemet är bara att det inte finns någonstans att tanka bilarna i Skåne. Närmaste svenska tankställe ligger i Arjeplog. Det är 150 mil bort.
– En möjlig nödlösning är att hämta vätgasflaskor i Köpenhamn, säger det ansvariga regionrådet.
Många bränslestopp blir det.
De politiker som tagit fram förslaget om nya pensionsregler för riksdagsledamöter är jäviga. Det anser före detta ledamoten, läkaren Sven Britton (S), och riktar skarp kritik mot sitt eget parti.
Läs mer i Riksdag & Departement.