Junselevargen från Konstfack?
Den så kallade Junselevargen har nu vandrat tillbaka för fjärde gången. När man börjar titta på hennes historia undrar man om hon inte är ett examensprojekt från Konstfack.
– Vargtiken har fortsatt norrut och var i Kramfors under söndagen, den går väldigt snabbt och har varit bestämd i sin vandring norrut, säger rovdjurskonsultenten Gunnar Ledström till Sundsvalls Tidning.
Det är alltså fjärde gången som Naturvårdsverket har försökt flytta Junselevargen. Egentligen skulle det maximalt bli tre flyttar – eftersom fler vore djurplågeri, enligt de djurförsöktsetiska reglerna. Istället skulle Junselevargen skjutas så sent som i januari.
Men vargen höll sig undan tills jaktbeslutet överklagades och jakten blåstes av.
För tio dagar sedan släpptes hon ut i Stockholms län, och har sedan dess målmedvetet vandrat tillbaka mot renbetesland.
Att det är svårt att flytta vargar är ingen nyhet. Det konstaterade Naturskyddsföreningen - som är positiva till varg - redan 1979. Det visar dokument som Vargfakta tagit fram.
”Erfarenheter från vargflyttning visar att det är nästan omöjligt att förbereda en flyttning så att vargarna stannar där de släpps. De tenderar att dra sig hemåt mycket snart, så kallad ”homing”.
En av mötesdeltagarna var Anders Bjärvall, som senare varit chef på Naturvårdsverket. Han är fortfarande skeptisk till vargflytt, när tidningen Jakt & Jägare intervjuar honom.
– Min slutsats är att man inte ska hålla på och flytta vargar. De tenderar att gå hem och de ställer till problem där de hamnar. Dessutom möter de faror som de inte har lärt sig att hantera.
Före den senaste flytten av Junselevargen konstaterade vargforskaren Olof Liberg att:
"Sannolikheten att hon skulle stanna söder om renskötselområdet efter en fjärde flytt är minimal."
Enligt Svenska Dagbladet pekar allt på att kostnaderna landar på närmare fem miljoner kronor innan våren kommer. Frågan är om inte Junselevargen dyker upp på Konstfacks vårutställning den 16 maj?