Ansvariga politiker vägrar svara
Kostnaderna för en bro i Ludvika har skenat med 23 miljoner kronor. Varför? Det får skattebetalarna inte veta.
Read MoreEntreprenör, filmare och författare
Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.
Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.
Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.
Kostnaderna för en bro i Ludvika har skenat med 23 miljoner kronor. Varför? Det får skattebetalarna inte veta.
Read MoreUnder den så kallade "Politikerveckan" som börjar i helgen finns det bara en regel: Någon Annan Betalar. Oavsett om det är rosévinet man dricker eller kraven man lägger fram. Så jag arrangerade en liten gratissafari.
Read MoreTrubaduren Lars Anders Johansson har skrivit en träffsäker satir om Almedalsveckan.
Read MoreEn lärare i Skåne har fått lämna fem skolor efter att elever berättat att han tafsat på dem. I samtliga fall har det slutat med att läraren köpts ut av arbetsgivaren.
Read MoreLandstinget i Sörmland äger Nynäs slott. I tretton år har restaurangen drivits i privat regi. Men nu är det slut. Landstinget ska driva restaurangen själv, och har därför köpt ut den förra ägaren för 200.000 kronor. Fanns det inga mer prioriterade behov inom landstinget? Är kärnuppgiften för landsting att driva restauranger vid ett slott?
När Södermanlands Nyheter gick igenom de senaste årens protokoll hittade man heller inget beslut om att landstinget skulle ta över restaurangen och köpa ut den förra ägaren.
– Jag erkänner, vi har inte tagit något beslut i nämnden, säger Åsa Krantz (S), ordförande i nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet i landstinget.
Efter att beslutet kritiserats har Krantz svarat att det bara är tillfälligt som landstinget ska driva restaurangen. Något sådant beslut har dock heller inte fattats.
Det är 110 meter mellan dessa äldreboenden. Kristianstads kommun betalar 595 kr för att taxi ska köra 24 portioner mat mellan dem. Två gånger per dag. En halv miljon kr per år. Samtidigt har kommunen sparat in på färskpotatisen till de äldre.
Nu avgörs det vilka som kommer att bli svenska mästare i hockey. Hur stor betydelse har den kommunala dopingen för vilka som vinner SHL?
Tyvärr behöver inte hockeylagen öppet redovisa hur mycket kommunalt stöd de får, men det finns olika försök att göra en sammanställning.
Fyra lag är kvar i slutspelet.
Skellefteå vill inte kommentera kommunens stöd till klubben, när Sportbladet frågar. Klart är att kommunala bolaget Skellefteå Kraft, som också äger arenanamnet, tecknat ett sponsoravtal på 4,8 miljoner årligen i fem år. Enligt en sammanställning som Örnsköldsviks kommun har gjort ger Skellefteå kommun mest per invånare till sitt hockeylag.
Linköping får tre miljoner kr årligen från kommunala bolag för loger, sponsring på sarg och liknande. Kommunen ger inga årliga bidrag eller subventioner, enligt Sportbladet.
Växjö får 13 miljoner kr i ett så kallat driftstöd för att driva arenan, träningshallar, curlinghall och överta kostnader för före detta kommunalt anställda vaktmästare. Dessutom hyr kommunen istider samt hela arenan vid tio olika tillfällen varje år för 5,3 miljoner kronor per år, enligt Sportbladet.
Färjestad stöttas varje år med sex miljoner kr i kommunalt stöd, uppger TV4.
Kommunal doping kanske har effekt på slutspelet, men ger stödet utlovad effekt för kommunen? Nej, säger forskningen.
– Hittills finns det inget som tyder på att bidragen till lag i Svenska hockeyligan och fotbollsallsvenskan kan motiveras med att det är bra för kommunal tillväxt, säger doktoranden Emelie Värja till TV4 Nyheterna Örebro.
Hon har gjort en mycket intressant studie av de ekonomiska konsekvenserna av att stötta elitidrott med skattepengar. Men forskning är inte det viktigaste för Karlstads ansvarige politiker Per-Inge Lidén (MP):
– Jag tror framför allt att det gör värmlänningarna glada och stolta.
Hyde Park i London är känd för sin talarplats där alla får ta till orda och säga sin mening. Den inspirerade två centerpartister i Uppsala att skriva en motion till fullmäktige.
"Speakers’ Corner är en etablerad (och gratis) turistattraktion i London som sätter extra krydda åt Londonbesöket. Uppsala med sin kunskapsmassa, föreningar, mångfald och politiska debatter skulle vara en utmärkt plats för ett Speakers’ Corner. Många politiker skulle här kunna få möjlighet att bre ut sig före de officiella beslutsrummen.”
Motionen bifölls och kommunen gav i uppdrag åt en konsultfirma att komma med ett förslag. Resultatet blev en enorm skrivbordslampa som placerades på Vaksala torg. Tanken var att medborgarna skulle ställa sig under den och säga sitt hjärtas mening.
Alltsammans invigdes i april 2012. Någon utvärdering har ännu inte gjorts, men oftast gapar talarstolen tom.
Kostnaden blev totalt 430 189 kronor.
Pengarna togs från Gatu- och samhällsmiljönämndens budget. Samma nämnd har fått problem med ekonomin. Därför släckte man ner 33 procent av gatubelysningen lagom till augustimörkret i fjol.
Till sist tände politikerna gatubelysningen igen, efter omfattande protester. Dock inte från den gigantiska skrivbordslampan, som fortfarande står oanvänd.
En fråga som jag funderar mycket över är hur vi utkräver ansvar av de som handskas med våra skattepengar. Tjänstemannaansvaret är avskaffat. Kommunrevisionen har en svag ställning. Många gånger står de politiska alternativen för samma politik. Ta Falun som exempel:
"Med största sannolikhet är nästa kommunstyrelseordförande i Falun endera en politiker som aldrig räknade på VM eller en politiker som räknade fel med 220 Mkr."
Det är Jens Runnberg som skriver i Dalarnas Tidningar om hur medborgarna kan utkräva ansvar för de skenande kostnaderna för skid-VM.
"Alla parter tycks nu överens, både om att det vid VM-ansökan inte fanns någon kalkyl och att investeringsbehovet som presenterades för faluborna var Sveriges värsta glädjekalkyl."
Faluns hoppbackar för hundra miljoner kr är exempel nr 37 i min bok.
Trafikverket har byggt en speciell bro för renar bro över E4 i Aavajoki mellan Kalix och Haparanda. Ännu har bron inte använts av en enda ren. Den har kostat nio miljoner kronor.
Kanske Trafikverket glömde bort att det nog behövs en dyr pr-kampanj gentemot renarna för att informera dem om nyttan av bron.
Källa: Sveriges Radio.
Naturvårdsverket betalar Naturskyddsföreningen för att överklaga myndighetens egna beslut. Det avslöjar tidningen Svensk Jakt.
Ett färskt exempel är när Naturskyddsföreningen överklagade Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg den 9 januari i år. Det 37 sidor långa dokumentet är underskrivet av Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och WWF, men finansieringen kommer från Naturvårdsverket genom projektet ”Miljörätt – Genomslag för miljöändamålen; rättstillämpning, lagstiftning och deltagande”. Projektet har en budget på 1.875.000 kronor om året.
Svensk Jakt har intervjuat en jurist på Naturskyddsföreningen:
När det pågår rättsliga processer mellan Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket så är båda sidor avlönade av Naturvårdsverket?
– Ja. Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut och funderar om det är så klokt av oss att gå emot Verket om vi får pengar ifrån dem, men man får väl lita på att det finns en viss integritet från alla parter.
Skickade ett mail till Region Gotland. De har köpt in parkbänkar för 240.000 kr men inte vill använda dem eftersom de inte passar in.
Visst skulle de passa in på www.sloserimuseet.se i alla fall?
Först tog man fram ett IT-system för 100 miljoner. Sedan skrotade man det. Sedan tog man fram ett nytt IT-system för 85 miljoner kronor. Nu överväger man att skrota det.
DN rapporterar idag om exempel #324 i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.
Polisens nya IT-system skulle ge en effektivare organisation och mer tid att utreda brott - men det blev precis tvärtom.
Först köpte Bertil Rignäs damkläder för 600 kronor på kommunens bekostnad och kallade det för lunch. När han avslöjades medietränades han för 145.000 kronor. Sedan kan han få en fallskärm på tre miljoner kronor.
Det kallas Göteborgsandan.
Det är när Göteborgsandan faller på som man skriver frukost på kvittot när man handlat "sex flaskor crémant, det vill säga mousserande vin tillverkat på samma sätt som champagne, fyra askar fransk gourmetmat, en bit äkta parmigianost och färsk sparris".
Det är när Göteborgsandan faller på som kommunen håller öppen bar för en halv miljon kronor eftersom man vill "skapa värden".
Stackars kommuninvånare i Göteborg.
Det är lätt att vara generös med någon annans pengar. Särskilt när ändamålet är gott. Ett exempel är biståndet, där Svenska Dagbladet idag fortsätter sin granskning.
SvD har fått tag på en intern rapport med titeln ”Bidragsprocessen – eller resurserna som försvann”.
"Cirka 70 bidragsärenden från 2011 och 2012 har granskats, där allt från tiotals FN-miljoner till några tusen i mindre bidrag har betalats ut, främst från biståndsmedel. Två tredjedelar får helt underkänt i hur de handlagts. Bristerna som redovisas är systematiska och grova."
I februari lånade krisdrabbade Örnsköldsvikskommun ut fyra miljoner till Modo Hockey för att de skulle kunna bygga ett hockeymuseum. Idag meddelar klubben att hockeymuseet lagts på is.
Så vart tog de öronmärkta pengarna från kommunen till hockeymuseet vägen? Gick miljonerna till att täcka de svarta hålen i Modos ekonomi?
Örnsköldsviks Allehandas Anders Rönmark kräver nu att hockeyklubben antingen redovisar krona för krona vad de fyra miljonerna använts till och presenterar en realistiskt tidsplan för bygget av museet, eller betalar tillbaka de fyra miljonerna. Helst innan lunch idag.
Rönmark fortsätter:
"Klarar man inte av det visar man att man använt pengarna till något helt annat än vad de var avsedda för. Och i så fall har man lurat brallorna av skattebetalarna i Örnsköldsvik, visat ett djupt förakt för de demokratiska processerna i kommunen och agerat ohederligt. Det får man faktiskt inte göra, oavsett hur många SM-guld man vunnit eller NHL-spelare man fostrat. "
Frågan är om Örnsköldsviks lokalpolitiker också vågar tala klarspråk, eller om de sitter i knät på det populära hockeylaget.
Hockeymuseet hamnar i alla fall på Slöserimuseet.
Göteborgs-Posten har i en serie artiklar granskat sjukhusdirektören Barbro Fridén.
Det handlar om konsulter som kostat miljontals kronor och konferenser på spa där enbart notan för godis och fika gått på 9 000 kronor. Fridén flög business class till USA fastän alla andra i regionen ska flyga turisklass. Så kallad talarträning kostade 45 000 kronor, men när medierna ville ställa frågor vägrade hon först att svara.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har under flera år tvingats snåla.
Det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder har varit på studieresa i Frankrike, rapporterar Dagens Nyheter. På programmet stod champagneprovningar hos Taittinger. och Mercier.
DN:s intervju med bolagets vd Greger Nilsson är ganska underhållande. Jag återger den något förkortad:
Vad var syftet med studieresan?
– Att berika oss, komma ut i Europa, se hur man sköter fastigheter och vilka former utav hyres-, bostadsrätter eller ägarlägenheter som finns. Men också att skapa samhörighet i gruppen, lära känna varandra under andra former.
Vad lärde ni er?
– Att det knappt finns hyresrätter i Frankrike, utan där äger man sina lägenheter, precis som är på gång här i Sverige också.
Är inte det är något ni kan googla fram information om?
– Ja, men, det stora är att berika samarbetet genom att åka i väg alla tillsammans.
Kostnaden för studieresan var 260 000 kronor för 25 personer, exklusive traktamenten.
Eskilstuna håller på att renovera ett torg för 65 miljoner kronor. Politikernas mål är att Fristadstorget ska vara "Eskilstunabornas vardagsrum " fyllt av "vardagliga aktiviteter och evenemang."
Men kommunledningen tror inte att Eskilstunaborna själva kan fylla sitt nya "vardagsrum" med "vardagliga aktiviteter". Därför har man beslutat att tillsätta en politisk styrgrupp med sju ledamöter.
— Det ska hända saker på Fristadstorget, och det är viktigt att det finns någon som sköter planerandet, annars händer inget, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Eskilstuna-Kuriren.
Inspirationen till Fristadstorget kommer från New York, dit Eskilstunapolitikerna åkt på studieresa.
Vad skulle du göra om du var ansvarig för en räddningstjänst med stora besparingskrav, och redan hade "hyvlat dig ända ner i bordsskivan"?
Räddningstjänsten Dala Mitt finns i Falun, Borlänge, Gagnef och Säter. Under flera år har man haft dålig ekonomi. Det har till exempel inneburit att man inte har råd att köpa skor till alla brandmän.
En sak har man i alla fall kostat på sig. I den nya upplagan av det monopol-liknande Faluspelet har räddningstjänsten köpt fyra "gator" som nu pryds av dess logotyp. På köpet fick man några frågekort i spelet. Priset: 50.000 kr.
– Det är i både informations- och marknadsföringssyfte. Utan det här hade vi inte fått ut all den här informationen, säger den ansvarige chefen.
Brandmännen själva är upprörda.
– Vi fick inga julklappar förra året för det skulle sparas. Om chefen nu tycker att information är så viktigt, varför inte informera oss om den här kostnaden?