Kommunal doping avgör SHL?
Nu avgörs det vilka som kommer att bli svenska mästare i hockey. Hur stor betydelse har den kommunala dopingen för vilka som vinner SHL?
Tyvärr behöver inte hockeylagen öppet redovisa hur mycket kommunalt stöd de får, men det finns olika försök att göra en sammanställning.
Fyra lag är kvar i slutspelet.
Skellefteå vill inte kommentera kommunens stöd till klubben, när Sportbladet frågar. Klart är att kommunala bolaget Skellefteå Kraft, som också äger arenanamnet, tecknat ett sponsoravtal på 4,8 miljoner årligen i fem år. Enligt en sammanställning som Örnsköldsviks kommun har gjort ger Skellefteå kommun mest per invånare till sitt hockeylag.
Linköping får tre miljoner kr årligen från kommunala bolag för loger, sponsring på sarg och liknande. Kommunen ger inga årliga bidrag eller subventioner, enligt Sportbladet.
Växjö får 13 miljoner kr i ett så kallat driftstöd för att driva arenan, träningshallar, curlinghall och överta kostnader för före detta kommunalt anställda vaktmästare. Dessutom hyr kommunen istider samt hela arenan vid tio olika tillfällen varje år för 5,3 miljoner kronor per år, enligt Sportbladet.
Färjestad stöttas varje år med sex miljoner kr i kommunalt stöd, uppger TV4.
Kommunal doping kanske har effekt på slutspelet, men ger stödet utlovad effekt för kommunen? Nej, säger forskningen.
– Hittills finns det inget som tyder på att bidragen till lag i Svenska hockeyligan och fotbollsallsvenskan kan motiveras med att det är bra för kommunal tillväxt, säger doktoranden Emelie Värja till TV4 Nyheterna Örebro.
Hon har gjort en mycket intressant studie av de ekonomiska konsekvenserna av att stötta elitidrott med skattepengar. Men forskning är inte det viktigaste för Karlstads ansvarige politiker Per-Inge Lidén (MP):
– Jag tror framför allt att det gör värmlänningarna glada och stolta.