Byråkratin sväller under Alliansregeringen
Sverige har haft en borgerlig regering i sex år. Under dessa år har byråkratin fortsatt att svälla, trots löften om motsatsen. Det konstaterar Henrik RS Olsson i en ny granskning som getts ut av Timbro.
Kostnaderna för statsförvaltningen har ökat. Antalet anställda är i praktiken detsamma, men personalkostnaderna har ökat. Lokalerna är dyrare. Antalet myndigheter är färre på papperet, men det beror mest på sammanslagningar.
Ändå gick Alliansen till val på att minska byråkratin. I en gemensam motion föreslog man "ett besparingsprogram inom den statliga byråkratin", som skulle börja i självaste regeringskansliet. Alliansen föreslog därför en besparing på 560 miljoner kronor. I själva verket har kostnaderna för regeringskansliet ökat med 667 miljoner kronor. Trots att Fredrik Reinfeldt tog över Göran Perssons utsydda kostym räckte den alltså inte till.
En av de som försvarat sig mot kritiken är folkhälsominister Maria Larsson (KD), som menar att omställningsarbete tar tid men att ambitionen fortfarande finns. En god början kanske kan vara att lägga ifrån sig den kristdemokratiska pekpinne hon gärna använder själv?
Som folkhälsominister har Maria Larsson initierat kampanjer för bruk av kondomer, och mot bruk av alkohol, tobak och cannabis. När Statens folkhälsoinstitut själva fått utvärdera tidigare statliga informationsinsatser om alkohol och droger konstaterar de att de ”inte har någon styrkt förebyggande effekt när det gäller rökning, berusningsdrickande eller andra riskbeteenden”. Effektiva eller ej, så får skattebetalarna ändå betala notan för uppfostringskampanjerna riktade mot dem själva.
”Framförandet av sådant vi tror på är utbildning. Framförandet av sådant vi inte tror på är propaganda”, konstaterade pr-branschens fader Edward Bernays för hundra år sedan. Citatet är lika giltigt idag.
Som Erik Helmerson konstaterar i DN:
Varje myndighet representerar nämligen ett område av ditt liv som politiker anser att de kan sköta bättre än du själv.
Helmerson riktar därför en utmaning till Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet: "Det verkligt intressanta är att ställa byråkratin i relation till att regeringen innehåller tre mindre partier som just nu klättrar på varandra för att framstå som de godaste liberalerna. Så länge det tycks uteslutet att verkligen rensa i myndighetsskogen blir det föga mer än läpparnas bekännelse."
Forskaren Björn Hasselgren är inne på samma spår på Newsmill:
I ett borgerligt program för att driva det liberala reformarbetet vidare behöver det ingå en vision av vilken balans vi vill ha mellan det offentliga och den privata sektorn.
Byråkratin har en inneboende tendens att växa, som C. Northcote Parkinson pekar på i sina satiriska lagar. Det kräver mod och uthållighet av den kvinna eller man som vill bekämpa den. Med två år kvar till valet 2014 är det hög tid för någon sådan att kliva fram.