Kommunal kärnuppgift att driva djurpark?
Eskilstuna kommun har drivit Parken Zoo med miljontals kronor i förlust, som skattebetalarna fått stå för. Nu avslöjar Kalla Fakta att kommunen dessutom vanskött djuren. Under de senaste tio åren har djurparken gått med 249 miljoner kronor i förlust.
Är det verkligen en kommunal kärnuppgift att driva djurpark? Har Eskilstuna kommun den kompetens som krävs?
Eskilstuna-Kuriren skrev en närmast profetisk ledare den 13 september, där man inte bara ställde frågan utan också gav ett svar med hjälp av ett exempel.
Ta Furuviksparken i Gävle. Mellan 1996 och 2004 täckte kommunen parkens förluster med 100 miljoner kronor (Eskilstuna kommun har förlusttäckt Parken med närmare 80 miljoner på fem år). Därefter såldes den till personalen. Två år senare gjorde parken vinst. 2010 köptes den så av Parks and Resorts Scandinavia, som äger bland annat Kolmården, Skara Sommarland och Gröna Lund, vilket gav investeringar i en storlek som inte var möjliga tidigare.
Sveriges kanske mest välkända djurpark, Kolmården, är ett annat exempel. Parken drevs tidigare av Norrköpings kommun, men är privat sedan 1997. Efter många år av förlust i kommunens ägo har Kolmården under början av 2000-talet blivit en av Nordens mest lönsamma nöjesparker.
Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna (S), tycker dock att kommunen är en bra ägare av djurparken. Bara någon vecka innan Kalla Faktas avslöjande gladdes han åt att djurparken gått med vinst för första gången på 25 år, och menade att det bevisade att "en kommun kan driva en sådan här anläggning."
Vi får se om Eskilstunaborna håller med honom.
Kommunpolitikerna i Eskilstuna är dock inte ensamma om att vilja sätta kommunen på kartan med ovanliga medel. Några axplock från de senaste veckorna:
I Borlänge sponsrar kommunen musikfestivalen Peace & Love med 2,4 miljoner, eftersom "festivalen betyder oerhört mycket för bilden av Borlänge" enligt kommunalstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).
I Falun sponsrar kommunen en filminspelning med 500.000 kronor, eftersom "det finns många positiva värden med att visa upp Faluns miljö på det här sättet" enligt kommunalrådet Johnny Gahnshag (S).
I Skellefteå satsar kommunen 1,6 miljoner kronor på en delfinal i Melodifestivalen, så att "Skellefteås innevånare kan se fram emot en vecka där Skellefteå hamnar i blickfånget i media" enligt Ingrid Thylin, avdelningschef på Tillväxt Skellefteå i Skellefteå kommun.
Också i Karlskrona och Karlstad satsar man skattepengar på Melodifestivalen.
Vad gör man i din kommun?