Solljus är det bästa desinfektionsmedlet
Skriver idag i Dalarnas Tidningar om varför jag startar en Slösopedia. Solljus är det bästa desinfektionsmedlet, och transparens det bästa botemedlet mot sjukdomar i näringsliv och samhälle
Entreprenör, filmare och författare
Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.
Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.
Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.
Skriver idag i Dalarnas Tidningar om varför jag startar en Slösopedia. Solljus är det bästa desinfektionsmedlet, och transparens det bästa botemedlet mot sjukdomar i näringsliv och samhälle
Tack Tecknar-Olle för bilden
Hyde Park i London är känd för sin talarplats där alla får ta till orda och säga sin mening. Den inspirerade två centerpartister i Uppsala att skriva en motion till fullmäktige.
"Speakers’ Corner är en etablerad (och gratis) turistattraktion i London som sätter extra krydda åt Londonbesöket. Uppsala med sin kunskapsmassa, föreningar, mångfald och politiska debatter skulle vara en utmärkt plats för ett Speakers’ Corner. Många politiker skulle här kunna få möjlighet att bre ut sig före de officiella beslutsrummen.”
Motionen bifölls och kommunen gav i uppdrag åt en konsultfirma att komma med ett förslag. Resultatet blev en enorm skrivbordslampa som placerades på Vaksala torg. Tanken var att medborgarna skulle ställa sig under den och säga sitt hjärtas mening.
Alltsammans invigdes i april 2012. Någon utvärdering har ännu inte gjorts, men oftast gapar talarstolen tom.
Kostnaden blev totalt 430 189 kronor.
Pengarna togs från Gatu- och samhällsmiljönämndens budget. Samma nämnd har fått problem med ekonomin. Därför släckte man ner 33 procent av gatubelysningen lagom till augustimörkret i fjol.
Till sist tände politikerna gatubelysningen igen, efter omfattande protester. Dock inte från den gigantiska skrivbordslampan, som fortfarande står oanvänd.
Idag skriver jag på en längre text om skatter och rättvisa. Johnny Munkhammar gav ett principiellt perspektiv på frågan när han för två år sedan stod i riksdagens talarstol.
Gustav Möller (S) var socialdemokraternas partisekreterare 1916–1940 och socialminister under flera år. Möller myntade uttrycket "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket." Vilket parti står för detta idag?
Den här veckan är det fokus på film. Dels handlar det om att förbereda inspelningsresan till Bryssel i april, och dels om att filma en kanaltrailer för min YouTube-kanal.
Jag skriver också på en text om skatter och moral, som ska publiceras senare i år.
Mycket jobb hemifrån Garpenberg alltså. Passar väldigt bra ihop med att ha sju gnyende hundvalpar i huset.
Över 4500 besökare idag, mycket tack vare Tecknar-Olles fenomenala illustration av skyltarna som skulle dölja skyltarna i Kalmar.
Annat som lockade många läsare under veckan var listan över fem skäl att passa sig när din politiker vill satsa på det där internet, och nyheten om att Naturvårdsverket betalar en intresseorganisation för att överklaga myndighetens egna beslut.
På Slöseriombudsmannens Facebook-sida var veckans populäraste inlägg min fråga om vem som kan och vill bygga en slösopedia med mig. Över 850 likes och 167 delningar. Riktigt roligt gensvar, tack för det.
Det lät för bra för att vara sant. Kalmar kommun skulle få nya digitala infartstavlor. Det enda kommunen skulle behöva stå för var markhyran och att det fanns el framdraget. Men det blev inte riktigt så.
Tanken var att de digitala skyltarna skulle visa kommersiell reklam 75 procent av tiden och information om Kalmar under 25 procent. Problemet var bara att skyltarna lyste så mycket att de störde nattsömnen för de boende i närheten. Dessutom menade Trafikverket att skyltarna var trafikfarliga. Forskning visar att bilförare tittar längre på rörliga bilder än fasta, vilket stjäl uppmärksamheten från trafiken.
– När det gäller tavlan vid Ölandsleden är den extra olämplig med tanke på trafiksituationen, sade Stefan Johansson, trafikingenjör vid vägverket till Barometern.
Nu bygger kommunen nya skyltar för att skymma de gamla. Därmed ska grannarna få sin nattsömn tillbaka.
Välkomstskyltarna skulle vara gratis för Kalmarborna. Det kanske de var. Men skyltarna som ska skymma de nya välkomstskyltarna kommer att kosta skattebetalarna 300 000 kronor.
Googlade litet innan jag vågade somna en timme i natt.
Vågar man somna med nyfödda valpar? Ja, och allt annat också.
Vaknade till valsången från sju gnyende små valpar.
It's a boy!
Storebrorsorna
En fråga som jag funderar mycket över är hur vi utkräver ansvar av de som handskas med våra skattepengar. Tjänstemannaansvaret är avskaffat. Kommunrevisionen har en svag ställning. Många gånger står de politiska alternativen för samma politik. Ta Falun som exempel:
"Med största sannolikhet är nästa kommunstyrelseordförande i Falun endera en politiker som aldrig räknade på VM eller en politiker som räknade fel med 220 Mkr."
Det är Jens Runnberg som skriver i Dalarnas Tidningar om hur medborgarna kan utkräva ansvar för de skenande kostnaderna för skid-VM.
"Alla parter tycks nu överens, både om att det vid VM-ansökan inte fanns någon kalkyl och att investeringsbehovet som presenterades för faluborna var Sveriges värsta glädjekalkyl."
Faluns hoppbackar för hundra miljoner kr är exempel nr 37 i min bok.
Dagny svalkar sig i snön, mars 2014
Det är valpandets helg. Vår labrador Dagny ska få valpar vilken timme som helst, och har haft hela familjens uppmärksamhet sedan igår kväll. För mig är det första gången med valpar. Vilken skillnad mot kattungar, som kommer på en förmiddag eller så. Eller lamm, som gärna kommer på natten när människofolket sover.
Dagny uppskattade snön som föll i natt. Roligare än någonsin att rulla sig och få litet svalka mellan värkarna.
Ingen kan överblicka statens utgifter, men tillsammans kan vi skattebetalare granska hur våra skattepengar används. Därför vill jag skapa en Slösopedia. Kan du hjälpa mig?
Jag älskar Wikipedia. Det symboliserar så mycket av det som är fantastiskt med nätet.
Min idé är att granska slöseriet med våra skattepengar på samma sätt. Vi är över 30.000 människor som engagerat oss mot slöseriet på www.facebook.com/sloseriombudsmannen. Tack vare tips har jag samlat 365 exempel på slöseri i en bok med samma namn, som kan bli de första byggstenarna i en Slösopedia.
Men jag måste tyvärr erkänna att jag inte är tillräckligt duktig på programspråket MediaWiki för att klara av det på egen hand. Kan du hjälpa mig? Vill du? Kontakta i så fall mig på tipsa@sloseriombudsmannen.se!
Malmö stad satsade 1,1 miljoner kronor på att skapa ett ”virtuellt medborgarcenter” i datorspelet Second Life. Där skulle ungdomar kunna göra sina röster hörda och föra dialog med tjänstemän och politiker inom Malmö Stad.
Men när kommunen väl fanns på plats i datorspelet var det inte lika hett längre.
– Malmö vill ligga i framkant vad det gäller IT, men vi är medvetna om att Second Life kanske inte är den absoluta framkanten längre, sade Carina Nilsson (S).
– Detta borde kanske ha lanserats för två år sedan, sade projektledaren.
Experten Joakim Jardenberg trodde att det var ett ”bisarrt skämt” när han hörde talas om satsningen.
Ett knappt år senare lämnade Malmö Second Life med en avslutningsfest.
Datorspelet Second Life var väldigt stort 2007. Så stort att Sverige bestämde sig för att öppna en virtuell ambassad i spelet.
Kostnaden för Svenska Institutets satsning på Second Life var 1 754 500 kronor.
Malmös äventyr i Second Life har inte avskräckt andra kommuner. I Örnsköldsvik planerar kommunen att bygga ett virtuellt kulturhus.
”För att komma till kulturhusets entré måste man surfa på webbens digitala vågor. Väl vid entrén får du välja ditt digitala utseende och kliva in genom dess portar av glas. Ditt tredimensionella jag kan interagera med andra besökare."
Örnsköldsviks Allehanda skriver att en förstudie redan kostat 100 000 kronor, inom ramen för kommunens projekt Världsklass 2015. Den kom bland annat fram till att kommunen borde köpa "avancerad hologramteknik" för sju miljoner kronor. Totalt beräknas prislappen till 40 miljoner kronor.
Svenska skattepengar försvinner även till virtuella världar i Europa. EU satsade 23 miljoner kronor på projektet MEDISOLAE 3D.
Tanken var att du skulle kunna sitta hemma i din fåtölj och resa till 100 vackra öar i Medelhavet. Du skulle kunna flyga över öarna, landa på torget i en by och boka bord på en restaurant.
Tyvärr blev det inte mer än en avsomnad hemsida.
Musikstaden Borlänge har sett många artister födas, som Mando Diao och Miss Li. Ingen av dem är dock resultatet av bidragssatsningen Boom Town, som fått mer än 65 miljoner kronor i stöd för att vara ”ett kluster och kreativt centrum för musiknäringen i Dalarna”.
Man ville bland annat ta ”ett framgångsrikt steg ut på den internationella arenan” genom att lansera BoomTV – ”en webbaserad plattform där alla kan presentera sin video eller demo helt gratis.” Typ som YouTube alltså. Tyvärr klarade inte BoomTV konkurrensen om tittarna.
Trafikverket har byggt en speciell bro för renar bro över E4 i Aavajoki mellan Kalix och Haparanda. Ännu har bron inte använts av en enda ren. Den har kostat nio miljoner kronor.
Kanske Trafikverket glömde bort att det nog behövs en dyr pr-kampanj gentemot renarna för att informera dem om nyttan av bron.
Källa: Sveriges Radio.
Naturvårdsverket betalar Naturskyddsföreningen för att överklaga myndighetens egna beslut. Det avslöjar tidningen Svensk Jakt.
Ett färskt exempel är när Naturskyddsföreningen överklagade Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg den 9 januari i år. Det 37 sidor långa dokumentet är underskrivet av Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och WWF, men finansieringen kommer från Naturvårdsverket genom projektet ”Miljörätt – Genomslag för miljöändamålen; rättstillämpning, lagstiftning och deltagande”. Projektet har en budget på 1.875.000 kronor om året.
Svensk Jakt har intervjuat en jurist på Naturskyddsföreningen:
När det pågår rättsliga processer mellan Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket så är båda sidor avlönade av Naturvårdsverket?
– Ja. Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut och funderar om det är så klokt av oss att gå emot Verket om vi får pengar ifrån dem, men man får väl lita på att det finns en viss integritet från alla parter.
– Hittills finns det inget som tyder på att bidragen till lag i Svenska hockeyligan och fotbollsallsvenskan kan motiveras med att det är bra för kommunal tillväxt, säger doktoranden Emelie Värja till TV4 Nyheterna Örebro.
Hon har gjort en mycket intressant studie av de ekonomiska konsekvenserna av att stötta elitidrott med skattepengar. Resultaten borde överraska många kommunpolitiker.
Läs hela studien här.
Borlänge har under många år försökt tvätta bort stämpeln som "Sveriges Chicago". Brottslighet vill ingen kommun vara känd för.
Nu vill kommunen sponsra inspelningen av gangsterfilmen "Vitt skräp" med 250.000 kronor. Näringslivschefen tror att det kan "skapa en känsla av stolthet bland invånarna" och att "det är roligt att sätta staden och regionen på kartan".
Varför vill man spela in gangsterfilmen just i Borlänge? Dalarnas Tidningar frågade producenten:
Borlänge har tidigare haft ryktet att vara en stad med mycket kriminalitet. Känner du till det?
– Ja, jag jobbar ju med crime och research. Men brottsligheten har väl gått ned? Vi är inte rädda att åka dit. Det ska bli kul.
Lycka till. Hoppas att det går bättre för Borlänge än för Karlstad, som sponsrade dokusåpan ”Wermland Forever” med 150.000 kronor för att att inte bara förknippas med ”skog och Bengt Alsterlind”.
Första avsnittet bjöd på underlivsrakning. Kommunens egen utvärdering visade att serien inte kan ”anses ha gett Karlstad ett positivt pr-värde. Tvärt om fick Karlstads kommun mycket negativ publicitet under två månaders tid.”
Faluns satsning på skid-VM skulle kosta 80 miljoner kr. Det skulle sätta kommunen på kartan. Notan är nu uppe i 300 miljoner kr. Samtidigt är ventilationen undermålig i 22 av 29 skolor.
Läs Jens Runnbergs krönika om varför han är beredd att lyssna på alla politiska argument om varför miljön i skolan i Falun är som den är utom ett:
Det där om att det inte skulle finnas några pengar.
Karlstad kommun ville få bort Hells Angels. Därför köpte man deras klubblokal i Hertsöga för 3,1 miljoner kronor och sade upp mc-klubben. Det var bara ett problem.
Kommunen glömde bort den obligatoriska upplysningen om att en hyresgäst kan vända sig till hyresnämnden om den inte godtar uppsägningen. Sannolikt gäller därför det gamla hyreskontraktet – som löper ut 2021. Idag slog Värmlands tingsrätt fast att kommunen gjorde fel. Det innebär också att kommunen får betala MC-klubbens rättegångskostnader på minst 68 250 kronor.
Karlstad kommun köpte alltså Hells Angels klubblokal för 3,1 miljoner kronor med det möjliga resultatet att kommunen själva blir klubbens hyresvärd de kommande åtta åren. MC-klubben har redan begärt att kommunen ska rusta upp lokalerna.
Källa: http://www.vf.se/nyheter/karlstad/kommunen-kan-tvingas-bli-has-hyresvard
"Jag blir så trött". Hund i Karlstad reagerar på att kommunens miss gör att Hells Angels blir kommunal hyresgäst.
Fantastiskt! Nu är vi över 30.000 som följer Slöseriombudsmannen på Facebook. Tillsammans kan vi skicka ett viktigt budskap till politikerna inför valet.
Sluta slösa med våra skattepengar! Vi har jobbat hårt för dem.