Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Politiker köpte bro på Blocket – som var för kort

När jag besökte Avestas kommunrevisorer häromdagen fick jag höra en osannolik historia.

Kommunen skulle bygga en bro över Jularboån. Fritids- och teknikstyrelsens ordförande föreslog en lösning som skulle kosta 40.000 kronor. Men när beslutet var fattat visade sig den billiga lösningen vara flytbryggor istället för en bro, vilket inte uppfyllde säkerhetskraven. Då hittade kommunpolitikern istället en begagnad bro på Blocket för 100.000 kronor. 

Det var bara ett problem. Bron var åtta meter för kort. 

När bron väl var på plats hade den kostat 850.000 kronor.

En sådan bro måste man förstås uppleva. Jag ska försöka ta mig dit någon dag och se den med egna ögon.

PS: Vad hände med den ansvarige politikern? Han har idag en topplacering på socialdemokraternas riksdagslista.

Jularbo2.001.jpg

Mellomigrän och arenafeber

Har du flyttat till en kommun för att den arrangerat en delfinal i Melodifestivalen? Kommer man ens ihåg vilka kommuner som var värdar i fjol – eller åren före det?

Årets städer lägger upp till 2,1 miljoner kronor var på att vara värdar för Melodifestivalen, rapporterar SvD. 

I Lidköping som lägger mest kommer artisterna bland annat att få "en goodiebag med lokalproducerade varor", och i Örnsköldsvik kommer en "pop-up-orkester" att spela här och där utan förvarning.

En sådan där "goodiebag" skulle jag gärna få till Slöserimuseet...

De riktigt stora kostnaderna står så klart arenafebern för.

– Kommunerna har en tävling om vilken stad som är bästa eventstaden. Alla de här krafterna har bidragit till att nya arenor tillkommit, och alla som har en ny arena vill så klart ha dit melodifestivalen, säger Thomas Hall, nöjeschef på SVT.

Men vad är det egentligen som gör att folk vill flytta till en kommun? Som Andreas Bergh konstaterar i en annan artikel i SvD idag

– Ett tydligt fokus på tillgänglighet och kvalitet i barnomsorg, skola och äldreomsorg vore ett bättre sätt att skapa positiva associationer kring en kommun.

Systemet som ersatte det skrotade systemet kanske skrotas

Först tog man fram ett IT-system för 100 miljoner. Sedan skrotade man det. Sedan tog man fram ett nytt IT-system för 85 miljoner kronor. Nu överväger man att skrota det.

DN rapporterar idag om exempel #324 i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Polisens nya IT-system skulle ge en effektivare organisation och mer tid att utreda brott - men det blev precis tvärtom. 

Varning för explosivt innehåll

Kommunhuset i Sundsvall spärrades av idag. Ett paket eller brev med okänt innehåll hade lämnats in i receptionen av en man som "bedömdes ha ett märkligt beteende".

Sundsvallspolisen skickade bilder på brevet/paketet till bombgruppen i Stockholm, men när de inte kunde avgöra om innehållet var farligt eller inte beslöt man att flyga upp två bombtekniker med polishelikopter, inklusive bärbar röntgenutrustning.

 – Det jag känner till är att det kommit in en person och lämnat ett paket eller brev och personalen har haft anledning att tro att det kan ha varit något farligt i paketet, sade polisens informationschef. Enligt honom ska personen som lämnade paketet inte ha uttalat några hot mot personalen.

Sundsvalls Tidning rapporterade under eftermiddagen live från dramat vid kommunhuset.

Strax efter att helikoptern lyft med bombteknikerna från Stockholm fick den dock vända tillbaka. Personen som lämnat paketet hade hört av sig till polisen.

– Mannen lämnade sådana upplysningar att paketet kunde öppnas och det visade sig innehålla en bok. Boken i sig förmedlade ett budskap till politikerna i kommunen, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Enligt uppgifter till Sundsvalls Tidning var det boken "365 sätt att slösa med dina skattepengar" som låg i paketet.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris. Varning är härmed utfärdad för explosivt innehåll.

Varför blir det alltid dyrare?

I höstas gick Falkenbergs FF upp i Allsvenskan för första gången. Därför räckte inte den arenasatsning som kommunen redan klubbat, eftersom den "bara" gjordes för att möta kraven på ett lag i andradivisionen.

Nu rapporterar Hallands Nyheter att renoveringen av Falkenbergs IP dessutom blir dyrare än beräknat. Totalkostnaden beräknas nu till 4,1 miljoner kronor - det vill säga 1,7 miljoner kronor högre än sagt.

Göteborgs-Posten gjorde en sammanställning för några år sedan som visade att Fotbollsförbundets krav på förbättrade arenor runt om i landet kommer att kosta 1,5 miljarder kronor. 

Det är för övrigt inte första gången en arena i Falkenberg blir dyrare än beräknat. 

Inomhusarenan Falkhallen skulle ha stått klar 2006 och ha kostat 50 miljoner kronor. När den invigdes 2010 var sluträkningen runt 165 miljoner kronor. Då fick man ändå ingen bastu för pengarna, vilket ställt till det för brottarna. Istället får de svettas bort sina överflödiga hekton i Grand Hotels bastu.  

Succé för bok om slöseri med skattepengar

Inte i min vildaste fantasi hade jag vågat tro på en sådan succé. Första tryckningen av 365 sätt att slösa med dina skattepengar tog slut på en vecka. Andra tryckningen likaså. Dagen före julafton toppade boken på sjätteplats på Adlibris Topp 100. 

Det här visar vilket starkt engagemang som finns bland folket mot slöseri med skattepengar.

Några röster från olika medier som rapporterat om boken:

Svenska Dagbladet utsåg boken till "årets julklapp för skattebetalarna".

"En sammanställning som absolut är rolig, men också sorgsen" konstaterade Dagens Nyheter.

"Snacka om skämt på skattebetalarnas bekostnad".
Sydsvenskan.

"Skrattet fastnar lätt i halsen när lustiga satsningar tas från välfärden"
Expressen.

"Man skrattar och ler, samtidigt som en viss obehagskänsla uppkommer."
Norrköpings Tidningar.

 "Det är humoristiskt skrivet, men skrattet fastnar i halsen. De där pengarna som slängdes bort hade ju kunnat användas till välfärd. Till vård, skola och omsorg.
Örnsköldsviks Allehanda

"Den 1 januari höjdes skatten i 106 av landets 290 kommuner. Många av dessa kommuner, röda som blå, har investerat tungt i arenor, äventyrsbad och melodifestivaler. Det borde göra boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar till obligatorisk läsning under valåret." 
Norrbottens-Kuriren.

Sveriges Radio gjorde ett reportage från Slöserimuseet liksom Dalarnas Tidningar, och jag har också medverkat i Plånboken i P1 samt Nobel & Myrbäck i P4.

 

 

Testhall för bilkörning för fem miljarder kronor

Mitt i Värmland ligger Sunne kommun. Dess slogan är "Sagolika Sunne". Här vill man bygga en testhall för bilkörning, som ska vara stor som tjugo IKEA-varuhus och ha vinterklimat året om. Den beräknade budgeten för "Cimate Arena" är fem miljarder kronor. Hur mycket kostnaderna egentligen kommer att stanna på vet ingen. Det enda som står klart att någon annan betalar.

Hur kommer man på en sådan idé? Jo, grannkommunen Torsby har försökt hamna på kartan genom att bygga en så kallad skidtunnel. Den invigdes 2006 och kostade 61 miljoner kronor. Företag och privatpersoner gick in med fyra miljoner – resten kom från kommunen, EU och Nutek. 

– För att man ska ha råd med en bra kommunal service så måste man också ha intäkter, sade kommunpolitikern Ann- Katrin Uppvall när tunneln invigdes.

Men det lönar sig inte att driva en skidtunnel. Efter några år fick kommunen ta över hela driften av bolaget och har sedan dess skjutit till omkring en miljon kronor om året. Skidtunneln i Torsby är exempel #205 i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Skidtunnelns dåliga ekonomi avskräckte inte entusiasterna i Sunne, som istället såg framför sig en jättelik konkurrent till den svenska vinterbiltestningens Mecka: Arvidsjaur och Arjeplog.

Man anar att banker och riskkapitalister inte var lika entusiastiska, eftersom projektet hittills varit beroende av skattepengar. Som Malin Siwe konstaterar i Expressen har Sunne har gått in med 2,6 miljoner kronor, medan Region Värmland, Karlstad och Arvika har bidrag med nästan sju miljoner. Till det kommer så klart EU-pengar.

Det är lätt att ta risker med andras pengar. Det gäller både under projektfasen och själva byggandet. Tyvärr finns det alltför många exempel på att det är för lätt, så att någon annan får betala dyrt.


Vad ska vara med i årets adventskalender?

Slöserimuseets adventskalender innehåller några av årets omtalade exempel på slöseri med skattepengar. Vilka tycker du platsar i år?

Politikerna som drack gammeldansk till frukost? Tjänstemannen som köpte damkläder och kallade det för lunch? Eller dimmaskinen i Landskrona? Kanske de italienska spårvagnarna i Göteborg som rostade sönder?

Tyvärr finns det alltför många exempel. Vilka tycker du måste vara med?

Köpte damkläder för 600 kr – medietränades för 145.000

Först köpte Bertil Rignäs damkläder för 600 kronor på kommunens bekostnad och kallade det för lunch. När han avslöjades medietränades han för 145.000 kronor. Sedan kan han få en fallskärm på tre miljoner kronor.

Det kallas Göteborgsandan.

Det är när Göteborgsandan faller på som man skriver frukost på kvittot när man handlat "sex flaskor crémant, det vill säga mousserande vin tillverkat på samma sätt som champagne, fyra askar fransk gourmetmat, en bit äkta parmigianost och färsk sparris".

Det är när Göteborgsandan faller på som kommunen håller öppen bar för en halv miljon kronor eftersom man vill "skapa värden".

Stackars kommuninvånare i Göteborg.

Kommunala kramar för 150.000 kr

För att locka invånare till kommunen satsar Laholm 150 000 kr på en kramkampanj. Premiären sker idag på bomässan i Halmstad.

– Skulle någon eller några flytta hit för att detta är avgörande så har vi ju tillbaka de pengarna, säger Reino Jacobsson, enhetschef på kommunikationsenheten i Laholm till SVT.

Laholm har en stolt tradition att försvara på mässor i Halmstad.   Tack vare en tävling där man skulle kasta hatt fick Laholms monter pris för näst bästa monteraktivitet på Tillväxtmässan i Halmstad 2011. Det var inte vilka hattar som helst, utan de berömda tänkarhattarna  som kostat 300 kronor styck. 

Tänkarhattarna i olika färger skulle hjälpa  kommunens chefer atttänka bättre. Satt de på huvudet när man kom på idén om kommunala kramar?

Fotbollsförbundets krav: 1,5 miljarder kr

Som jag skrev igår ska Stockholms stad satsa 47 miljoner kr på att rusta upp Brommapojkarnas hemmaplan. En orsak är de krav som Svenska Fotbollsförbundet ställer för att lag ska få spela i de högsta serierna från och med 2014.

Göteborgs-Posten gjorde en sammanställning för några år sedan som visade att Fotbollsförbundets krav kommer att kosta 1,5 miljarder kronor. 

De pengarna ska tas ifrån någon, och alla kommuner vill inte dansa efter Fotbollsförbundets pipa. Därför kommer till exempel Ängelholms FF att flytta från Ängelholm och spela sina matcher på Olympia i Helsingborg från och med 2014. Kommunledningen sade helt enkelt nej till att renovera arenan utifrån Fotbollsförbundets krav.

– Vi kan i rådande ekonomiska läge inte bygga en ny fotbollsarena och låta skattekollektivet bära den kostnaden också. Ängelholms FF har inte en krona att sätta in. Det innebär att vi behöver höja skatten med 25 öre till för att bekosta driften, det kan vi inte, sade kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst till Helsingsborgs Dagblad.

Falkenbergs FF leder just nu superettan och är på väg upp i Allsvenskan. Därmed räcker inte den arenasatsning som kommunen redan klubbat, eftersom den "bara" gjordes för att möta kraven på ett lag i andradivisionen.  En granskning av Radiosporten visar att Falkenberg är långt ifrån ensamma att ha svårt att leva upp till kravmaskinen Fotbollsförbundet.

Trots dålig ekonomi var Borlänge kommun på väg att låna 50 mijoner kronor för att renovera Domnarvsvallen där superettanlaget Brage spelar. Eftersom laget kommer att åka ur serien har nu satsningen ställts in, eftersom man inte längre behöver leva upp till Fotbollsförbundets krav.

Biståndsmiljarderna någon annans pengar

Det finns fyra sätt att spendera pengar. När är risken för slöseri som störst? 

Det är lätt att vara generös med någon annans pengar. Särskilt när ändamålet är gott. Ett exempel är biståndet, där Svenska Dagbladet idag fortsätter sin granskning.

SvD har fått tag på en intern rapport med titeln ”Bidragsprocessen – eller resurserna som försvann”. 

"Cirka 70 bidragsärenden från 2011 och 2012 har granskats, där allt från tiotals FN-miljoner till några tusen i mindre bidrag har betalats ut, främst från biståndsmedel. Två tredjedelar får helt underkänt i hur de handlagts. Bristerna som redovisas är systematiska och grova."

Liten publik – men 47 miljoner till arenan

Varför prioriterar Stockholms stad 47 miljoner kr till Brommapojkarnas arena? 

Brommapojkarna är så långt ifrån ett publiklag man kan komma. De senaste tio åren har laget lockat 1700 personer i snitt till varje hemmamatch. De har aldrig behövt trängas.

Grimsta IP renoverades för 18 miljoner så sent som 2007, då kapaciteten utökades till 8000 personer. Så många har det dock aldrig varit i närheten av. Publikrekordet är 6755 från 2009, då grannklubben AIK kom på besök med ett antal supportrar i följe.

Nu prioriterar alltså Stockholms stad 47 miljoner kr till ytterligare en renovering av Grimsta. Pengarna kommer framför allt att gå till en ny sittplatsläktare med plats för 2000 personer. 

Varför? Ett svar på frågan är att Svenska Fotbollsförbundet ställer allt högre – och dyrare – krav på de kommuner som har ett lag i högsta serien. Herrarna på Fotbollsförbundet gillar att sitta bekvämt och skicka notan vidare till skattebetalarna. 

Hade det varit möjligt att möta Fotbollsförbundets krav på ett billigare sätt? Som hade varit rimligare sett till publikintresset för Brommapojkarna?

Att hushålla med skattebetalarnas pengar handlar om prioriteringar. Varje krona måste vägas mot vad man hade kunnat få för pengarna istället. Handlar det om folkhälsa hade det kanske varit bättre med upplysta motionsspår? Handlar det om breddidrott hade det kanske varit bättre att prioritera Brommapojkarnas blomstrande ungdomsverksamhet? Och vad säger Hammarbys damer som fått nobben till renoveringar av Hammarby IP?