Manusbunt färdig för korrläsning
Äntligen är manusbunten färdig för en sista korrläsning. Boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar kommer ut lagom till julhandeln på Hydra förlag. Vem vill du ge den till?
Entreprenör, filmare och författare
Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.
Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.
Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.
Äntligen är manusbunten färdig för en sista korrläsning. Boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar kommer ut lagom till julhandeln på Hydra förlag. Vem vill du ge den till?
Nu har stenen från Hallandsås fått sin hedersplats i en monter på Slöserimuseet. Tack Daniel för donationen!
I februari lånade krisdrabbade Örnsköldsvikskommun ut fyra miljoner till Modo Hockey för att de skulle kunna bygga ett hockeymuseum. Idag meddelar klubben att hockeymuseet lagts på is.
Så vart tog de öronmärkta pengarna från kommunen till hockeymuseet vägen? Gick miljonerna till att täcka de svarta hålen i Modos ekonomi?
Örnsköldsviks Allehandas Anders Rönmark kräver nu att hockeyklubben antingen redovisar krona för krona vad de fyra miljonerna använts till och presenterar en realistiskt tidsplan för bygget av museet, eller betalar tillbaka de fyra miljonerna. Helst innan lunch idag.
Rönmark fortsätter:
"Klarar man inte av det visar man att man använt pengarna till något helt annat än vad de var avsedda för. Och i så fall har man lurat brallorna av skattebetalarna i Örnsköldsvik, visat ett djupt förakt för de demokratiska processerna i kommunen och agerat ohederligt. Det får man faktiskt inte göra, oavsett hur många SM-guld man vunnit eller NHL-spelare man fostrat. "
Frågan är om Örnsköldsviks lokalpolitiker också vågar tala klarspråk, eller om de sitter i knät på det populära hockeylaget.
Hockeymuseet hamnar i alla fall på Slöserimuseet.
Jag fick ett brev från en slöserimotståndare. Det handlade om Vara, där kommunen ville bygga en arena för ridsport som skulle resultera i 400 arbetstillfällen och en skyskrapa med utsikt över Vänern.
Det blev inget av planerna. Innan drömmen sprack hade kommunen gjort av på åtta miljoner kronor i projektet. För pengarna fick man bland annat 3 000 flygfraktade massagetvålar med logotypen ”Vara Horse Arena”.
En av massagetvålarna är nu på väg till Slöserimuseet, tack vare slöserimotståndaren.
Nyköpings kommun byggde Vattensportens hus för 15 miljoner kronor. Man hoppades på kanot-VM 1993, men eftersom banorna var för vindkänsliga flyttades tävlingarna till Köpenhamn. Nu ska fastigheten säljas för fem miljoner kronor.
Innan dess behöver dock detaljplanen ändras. Enligt den nuvarande är idrott den enda tillåtna verksamheten i lokalerna. Under åren i kommunal ägo har det dock både varit kontor och restaurang i huset.
Göteborgs-Posten har i en serie artiklar granskat sjukhusdirektören Barbro Fridén.
Det handlar om konsulter som kostat miljontals kronor och konferenser på spa där enbart notan för godis och fika gått på 9 000 kronor. Fridén flög business class till USA fastän alla andra i regionen ska flyga turisklass. Så kallad talarträning kostade 45 000 kronor, men när medierna ville ställa frågor vägrade hon först att svara.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har under flera år tvingats snåla.
Det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder har varit på studieresa i Frankrike, rapporterar Dagens Nyheter. På programmet stod champagneprovningar hos Taittinger. och Mercier.
DN:s intervju med bolagets vd Greger Nilsson är ganska underhållande. Jag återger den något förkortad:
Vad var syftet med studieresan?
– Att berika oss, komma ut i Europa, se hur man sköter fastigheter och vilka former utav hyres-, bostadsrätter eller ägarlägenheter som finns. Men också att skapa samhörighet i gruppen, lära känna varandra under andra former.
Vad lärde ni er?
– Att det knappt finns hyresrätter i Frankrike, utan där äger man sina lägenheter, precis som är på gång här i Sverige också.
Är inte det är något ni kan googla fram information om?
– Ja, men, det stora är att berika samarbetet genom att åka i väg alla tillsammans.
Kostnaden för studieresan var 260 000 kronor för 25 personer, exklusive traktamenten.
Det är roligt att vara museiintendent. Ibland får man fylla bilen med gamla skyltdockor. Sedan kan man fylla frysen med dem.
Skyltdockorna ska få gå på Säpos James Bond-fest när de fått på sig smoking. Frysen ska fyllas med avlivade djur från Parken Zoo i Eskilstuna är det tänkt.
Eskilstuna håller på att renovera ett torg för 65 miljoner kronor. Politikernas mål är att Fristadstorget ska vara "Eskilstunabornas vardagsrum " fyllt av "vardagliga aktiviteter och evenemang."
Men kommunledningen tror inte att Eskilstunaborna själva kan fylla sitt nya "vardagsrum" med "vardagliga aktiviteter". Därför har man beslutat att tillsätta en politisk styrgrupp med sju ledamöter.
— Det ska hända saker på Fristadstorget, och det är viktigt att det finns någon som sköter planerandet, annars händer inget, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Eskilstuna-Kuriren.
Inspirationen till Fristadstorget kommer från New York, dit Eskilstunapolitikerna åkt på studieresa.
Jaghar fått tag på ett parti spargrisar som jag kan skicka till kommunpolitiker och andra behövande. Men vad ska det stå på grisarna? Tacksam för tips!
Notan för renoveringen av hoppbackarna i Falun är nu uppe i 200 miljoner kronor, rapporterar Dalarnas Tidningar. Totalt har förberedelserna för skid-VM hittills kostat 260 miljoner kronor, och summan väntas stiga till minst 300 miljoner kr.
Det finns fyra aktiva backhoppare i Falun. Den bästa av dem hoppade av för några veckor sedan.
Läs mer om Faluns satsningar på skid-VM här.
Nu är en raritet på väg till Slöserimuseet! Det är en sten från tunnelbygget genom Hallandsås – ni vet det där som kostade drygt tio miljarder istället.
Stenen fick jag av slöserimotståndaren Daniel Lindsäth som själv hämtat den i Skåne för att donera den till museet. Han gjorde sig också besväret att åka någon mil för att lämna över stenen till mig. Jag är mycket tacksam, Daniel!
Snart finns stenen i en monter på Slöserimuseet.
Under arbetet med boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar har jag fått några idéer om hur vi kan minska slöseriet.
Jag skriver om dessa i en krönika i Dalarnas Tidningar, och berättar också om när jag provbadade sjön Barken i Smedjebacken som kommunen ska värma upp fem grader.
Idag har vi börjat klippa de första rutorna i 1600 miljarder. Nakenscenerna i 1200 miljarder krävde ett dopp även i uppföljaren. Jag har provbadat sjön Barken i Smedjebacken som kommunen ska värma upp fem grader.
Nu har planerna för ett vinter-OS i Stockholm presenterats. Man vill bland annat bygga ett olympiskt berg för slalom. Det är ett berg i Huddinge vars höjd fördubblas till en kostnad av 1,5 miljarder kronor, så att man ska kunna köra slalomtävlingar där.
Förutom investeringarna på totalt 2,5 miljarder kronor sägs det att inga statliga pengar ska behövas:
Själva ansökan kan komma att kosta 200 miljoner kronor. Hur stor nytta har skattebetalarna av den lottsedeln? Vem minns vilka städer som sökt – men inte fått – OS?
Om det är en så bra affär som förespråkarna menar borde de själva ta risken.
Erik Helmerson skriver i DN om slöseri med skattepengar:
"När någon kommun- eller statspamp hävdar att det finns ett direkt samband mellan sänkt skatt och sämre skola kan man ställa frågan vad politikern i övrigt prioriterat för skattemedlen. Förvånansvärt ofta dyker det upp ett äventyrsland, en vänort eller en rymdskeppsliknande fotbollsarena i budgeten."
Nu har husen från Medeltidens värld auktionerats bort. Götene kommun hade hoppats att åtminstone få igen en dryg miljon kronor av de 100 miljoner kr man satsat i projektet.
Tyvärr blev resultatet av auktionen bara 632.000 kr. Frågan är om det täcker återställandet av marken.
Högst pris betalades för Arns eget Aranäs, som gick för 135.000 kr. Den hårdaste kampen stod dock om kapellet med plastkistan som gick för 79.000 kr. Återstår att se om E-type lyckades köpa något av husen.
Om några timmar avslutas auktionen på Medeltidens värld. Götene kommun har gett en auktionsfirma i uppdrag att få ut så mycket som möjligt för fiaskot som kostat kommuninvånarna omkring 100 miljoner kr.
Intresset är inte så stort, trots att bland andra E-type finns bland spekulanterna. Det enda hus där reservationspriset är uppnått är det så kallade "kapellet". Kanske är det den medföljande kistan i plast som lockar? Ett talande monument för att Medeltidens värld nu bokstavligt talar går i graven.
Själv har jag avstått från att lägga bud. Även om husen skulle passa perfekt på Slöserimuseet ser jag inte riktigt hur jag skulle kunna montera ned dem och forsla dem från Götene till Garpenberg. Jag hoppas däremot att någon som köper husen vill sälja något av lösöret, som till exempel svärd, sköldar pilar eller möbler. Det skulle få en hedersplats på Slöserimuseet, kan jag lova.
Fick en bok med posten. Det är kurslitteraturen från en universitetskurs.
Många av de kurser som ges på universitet påminner om ämnen för studiecirklar. Eller vad sägs om dessa två kursbeskrivningar – en från ett universitetet, och en från ett studieförbund:
"Lyckas du också med dina orkidéer, ibland? Här hjälper vi dig att få gröna fingrar och förstå betydelsen av att prata med blommorna."
"Lyckas du också med dina orkidéer – ibland? Här hjälper vi dig att få dem att trivas och blomma om!"
Självklart är det på universitetet man lär sig att prata med blommorna. Det måste ju vara mer avancerat än att bara få dem att trivas.
...och hitta ett ex av Landskrona Posten med reportaget om dimmaskinen på Slöserimuseet, som en vänlig läsare skickat.
Dessutom en högintressant bok av Leif Anjou om hans forskning kring mer och mindre framgångsrik styrning av välfärdsproduktion i kommunerna.