Bidragsentreprenörerna i SSU
Hur mycket pizza äter en SSU:are? Den frågan har revisorerna på KPMG funderat över på uppdrag av landstinget i Norrbotten.
Anledningen är den pågående bidragsskandalen där SSU Norrbotten misstänks för att ha fuskat till sig 1,2 miljoner kronor. Under flera år har distriktet sökt bidrag för olika kurser som aldrig genomförts. Några exempel:
– Den 13–18 juli 2010 skulle till exempel ett sommarläger med 32 deltagare ha genomförts på Camp Gielas. Men när revisorerna dubbelkollar med Camp Gielas har ingen aktivitet genomförts hos dem.
– Den 29–31 januari 2010 skulle en utbildning med 30 deltagare ha genomförts på Framnäs folkhögskola, men enligt skolan har ingen kurs genomförts hos dem den helgen.
– Den 5–7 oktober 2009 skulle en kurs ha genomförts på SSU:s expedition i Luleå. När revisorerna försökt styrka det genom kostnader för exempelvis mat och dryck finns inga. Däremot finns en faktura från Hotell Tornedalia i Övertorneå från samma helg. Av fakturan framgår det att åtta SSU:are bott på hotellet – bland annat den kursledare som angavs för den påstådda kursen i Luleå samma helg.
Det är här pizzorna kommer in. Revisorerna har bland annat gått i genom SSU:s kvitton för hamburgare, frukt, snacks och pizzor och jämfört dem med det påstådda antalet deltagare. "För merparten av de redovisade utbildningarna saknas bokförda kostnader som motsvarar antalet deltagare för vilka man erhållit bidrag", som det heter på knastertorr revisors-svenska. Hela granskningen finns här.
Landstingsdirektören Gunnar Persson har nu skickat ett brev till SSU och skriver att landstinget "emotser omedelbar återbetalning av ovan nämnda belopp om 1 200 000 kronor." SSU krävs också för kostnaden för den externa revisionen, och överväger att kräva ersättning för utebliven ränta. Landstinget börjar nu också att granska åren 2002–2004, och varnar för nya återbetalningskrav.
Fusket avslöjades av Piteå-Tidningen i maj 2012. Därefter gjorde den nuvarande ledningen för SSU Norrbotten själva en polisanmälan (beslutet verkar dock inte ha varit helt självklart). Polisen arbetar utifrån misstankar om grovt bedrägeri.
Vilka S-profiler handlar det om? Enligt Norrbottens-Kuriren är Carina Sammeli en av dem. Hon är försteombudsman för Socialdemokraterna i Norrbotten, och har som revisor i SSU-distriktet undertecknat bidragsansökningarna från 2009 och 2010. Sammeli menar själv att hennes namn missbrukats, och att hon känner sig sviken.
Bidragsfusket sägs ha varit en kultur i distriktet. Enligt källor till Piteå-tidningen har fusket pågått sedan 2004. Det riktar i så fall strålkastarljuset mot riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, som var distriktsordförande 2002–2005. Han svär sig också fri från ansvar.
Bidragsfusket på landstingsnivå ledde till att Piteå-tidningen även började att granska SSU Piteå. Även här har externa revisorer anlitats, och deras rapport lades fram av kommunen i tisdags. Av revisionen framgår bland annat att SSU-föreningen under åren 2005 till 2010 lurat till sig 328 241 kronor. Också detta är polisanmält. En av SSU:s revisorer under perioden är kommunalrådet Helena Stenberg.
Så vad händer nu? I väntan på polisutredningarna kommer tidningarna att fortsätta att nysta upp härvan, och ställa de ansvariga till svars.
En fråga kommer dock tyvärr knappast att ställas: vad hade hänt om pengarna stannat i medborgarnas fickor?
Det är inte en retorisk fråga, utan moralisk.